Jerv klar for Eliteserien – sendte Brann ned etter spektakulært drama

Jerv gjorde Brann til et 1.-divisjonslag med 8-7-seier på straffer onsdag. Opprykksfinalen endte 4-4 etter seks mål i ekstraomgangene.

Robert Taylor etter straffebommen for Brann mot Jerv. Foto: Heiko Junge/NTB
Robert Taylor etter straffebommen for Brann mot Jerv. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert

Robert Taylors bom på Branns niende forsøk i straffesparkkonkurransen ble avgjørende. Rett etter ble Shuaibu Ibrahim straffehelt og sendte Jerv til øverste nivå i norsk fotball for første gang. Det skjedde i Grimstad-klubbens 100-årsjubileum.

Brann står foran sitt sjuende nedrykk. Forrige gang skjedde det i 2014.

Opprykksfinalen på Vålerengas stadion i Oslo ble høydramatisk. I ordinær tid hadde Brann vært soleklart best, men det sto bare 1-1. Bergensernes to straffebom og sløste sjanser bidro til det.

I ekstraomgangene var slusene vidåpne. Der ble det hele seks mål, og fem av dem kom mellom det 112. og 120. minutt. Jerv så ut til å ha avgjort opprykket da Diego Campos la på 3-1, men Brann ga ikke opp med ti mann.

Først reduserte Aune Heggebø, og rett etter gjorde innbytter Vajebah Sakor 3-3 med et langskudd. Galskapen stoppet ikke der. Ibrahim ga ny Jerv-jubel i påfølgende angrep, og da trodde kanskje sørlendingene at jobben var gjort.

Men de rødkledde hadde fortsatt tid til å gjøre 4-4, og det var nettopp det Sivert Heltne Nilsen gjorde. Brann kontret på en Jerv-kontring, og i et kjempekaos foran mål ble ballen pirket over streken

Dramatikken økte noen hakk da Runar Hove panisk rev ned Ibrahim to minutter ut i første ekstraomgang. Brann-forsvareren ble driblet av og grep tak i Jerv-innbytterens trøye. Han ga ikke dommer Svein Oddvar Moen annet valg enn å dømme straffe og dra fram det røde kortet.

Fra krittmerket satte Campos inn 2-1 i venstre hjørne. Det ble startskuddet på noe helt ekstraordinært, og til slutt måtte det hele avgjøres på straffer.

Overtak

Brann totaldominerte rett fra avspark i tåkehavet på Valle i Oslo. De rødkledde vant så å si alle dueller og lot knapt Jerv ha ballen. Trykket ble særlig satt på høyrekanten. Derfra ble det stadig lagt inn i boks.

Jerv-keeper Øystein Øvretveit etter en strafferedning før pause mot Brann i onsdagens opprykksfinale. Foto: Heiko Junge/NTB
Jerv-keeper Øystein Øvretveit etter en strafferedning før pause mot Brann i onsdagens opprykksfinale. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer

I tillegg ble Jerv overkjørt på midtbanen, men det stoppet ikke sørlendingene fra å ta en sjokkledelse etter en snau halvtime. Torje Wichne stupheadet inn en strålende ball signert Campos.

Kun tre minutter senere fikk Brann straffe da Finne traff Erik Tobias Sandbergs utstrakte arm. Finne gikk selv bort til krittmerket, men forsøket var ikke spesielt godt. Øvretveit satset riktig vei og holdt ballen i fast grep.

Nytt bevis på manglende Brann-flyt kom de siste minuttene før hvilen. Rasmussen blåste først en stor sjanse over mål, mens Heggebø skjøt i stolpen og ut fra litt spiss vinkel.

– Det er ikke til å tro, egentlig. Det er ganske stor forskjell, men det hjelper ikke når vi ikke scorer, sa Sivert Heltne Nilsen til Discovery.

Reddet igjen

Brann fikk den viktige utligningen fire minutter etter sidebytte. På en keeperretur styrte Aune Heggebø inn 1-1. Unggutten scoret også mot Sarpsborg sist søndag i en seier som løftet bergenserne opp fra direkte nedrykksplass.

En kanonade mot Jerv-målet fulgte de neste minuttene. Oppofrende blokkeringer og godt keeperspill reddet Grimstad-laget, men havnet i straffetrøbbel da Bård Finne ble felt av John Olav Norheim. For andre gang i kampen fikk Brann en scoringssjanse fra elleve meter.

Som i første omgang sto Jervs målvakt Øystein Øvretveit fram og reddet. I motsetning til Bård Finne var det ikke et dårlig forsøk fra Mathias Rasmussen.

Jerv tok seg til onsdagens opprykksfinale etter straffedramaet mot KFUM Oslo sist helg. Sørlendingene ble tabelltreer i årets 1. divisjon.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer