Vis mer

Jenter teipet fast til lyktestolper, 14-åring dynket i urin og drøye russelåter

Dette har blitt skrevet om årets russ.

(upublisert) Opprettet
Det er et sikkert vårtegn når man hører musikk fra alle slags busser og du ser ungdommer kledd opp i røde og blå bukser, gjerne med matchende jakker og gensere.

Russefeiringen er godt i gang over hele landet og de fleste koser seg i sola og oppfører seg fint. Men russetiden, som handler om å feire at man er ferdig med 13-års skolegang, har de siste årene blitt verre, mener mange.

Nylig uttalte elevinspektør ved Sandsli vidaregående skole i Bergen, Stig Hammersland til NRK, at årets russefeiring er noe av det verst han har vært vitne til.

- Særlig når det gjelder holdninger til rusmiddel og russesanger, sier han. 

Hva synes du om årets russ? Ta vår avstemning nederst i saken! 

Dette er noe av det media har skrevet om årets russ:


14-åring dynket i urin av russ i Sarpsborg


2. mai skrev NTB som en 14 år gammel gutt som ble dynket i øl og urin av russen i Sarpsborg i Østfold.

- Han ble såkalt kidnappet i Sarpsborg sentrum søndag kveld, og så dynket i øl og urin, sier operasjonsleder Runar Eriksen i Øst politidistrikt til NTB.

Åtte russ siktet etter narkoaksjon


Natt til 6. mai gjorde politiet cannabisbeslag i en planlagt aksjon mot en russebuss i Drammen, skriver Aftenposten.

Hele syv politibiler og to hundepatruljer var involvert i aksjonen, hvor åtte russ ble pågrepet.

- De er siktet for bruk eller besittelse av cannabis. Dette er normalt noe som avgjøres med forelegg, sier operasjonsleder Truls Fjeld til avisa.Jenter teipet fast til lyktestolper og dynket i vann av russ3. mai ble to jenter på 14 og 15 år frigjort av politiet etter å ha blitt dynket i vann og teipet fast lyktestolper i Lofoten. Ifølge Lofotposten kom politiet over en jente på 14 år som var teipet fast i en stolpe ved en skole. Bare noen timer senere oppdaget de en 15-åring som var utsatt for det samme.

- Siste jente var tapet fra hals til bein og politiet måtte bruke kniv for å få løsnet tapen, melder operasjonssentralen i Harstad.

En av jentene ble også fratatt mobilen og fikk en penis tegnet i pannen. Ifølge politiet var fem russ involvert i episoden og saken ble anmeldt av politiet.

- Viktig å huske for årets russ: Norsk lov gjelder og uakseptabel atferd vil bli reagert på og få konsekvens, melder politiet videre.

Russepresident Nora Ulriksen sier til NRK Nordland at hun ikke kjenner saken i detalj.

- Men dersom dette stemmer, det er fullstendig uakseptabel oppførsel, sier Ulriksen til NRK.


(FOTO: NTB scanpix)

Elevinspektør: – Verste russetida til nåDen siste uka har det blitt skrevet mye om russen i Bergen, hvor politiet har hendene fulle med russen. Årets russefeiring i Bergen har blitt stemplet som den verste noensinne, som har ført til at Hordaland fylkeskommune vurderer å avslutte samarbeidet med russestyret.

NRK skriver at ulovlige rusmidler, innleide sjåfører og «rulling» med yngre jenter er noen av problemene.

Politiet i Bergen Sør måtte blant annet stenge av russens samlingssted i Hordnesskogen, etter å ha mottatt flere meldinger om voldtekt og neddoping av flere jenter.

- Det var ikke like ille i fjor. Vi er urolige for en del illegal rusing under samlinger, har politioverbetjent Bente Liland fortalt til NRK.

Elevinspektør ved Sandsli vidaregåande skole i Bergen, Stig Hammersland, mener årets russefeiring er verre enn tidligere.

- Når det gjelder handlinger til rusmiddel, russesanger og ekskludering er dette helt klart den verste russeitda jeg har vært vitne til, sier han. 

Politioverbetjent Bente Liland, som er leder for forebyggende avdeling i Bergen sør politistasjonsdistrikt, sier til NRK at russefeiringen ikke var like ille som i fjor. Hun opplever at russefeiringen utvikler seg negativt.

- Vi er bekymret for en del illegal rusing under samlinger. Det er også bekymringsverdig er at det kommer folk utenfra og selger stoff til russ, sier Liland og legger til at hun tror flere russ føler seg presset til å bruke stoffer som marihuana, amfetamin, kokain og ecstasy.

Med mange negative hendelser i Bergen, er det ikke bare folk som ikke er russ som er bekymret for årets kull. Russepresident i Hordaland, Tormod Saue fra Fana gymnas, mener russefestene i Bergen ikke har vært trygge, skriver NRK.

Han innrømmer at flere er redde og skremte.

- Dette skal være en gledens tid, men jeg føler dessverre at jeg ser altfor mange triste ansikter i denne russetiden. Mange er redde og skremte, sier han.

Jente (18) skal ha blitt dopet ned og dumpet i containerIfølge NRK skal en yngre jente ha blitt voldtatt og flere dopet ned under en russefest ved Hordnesskogen i Bergen tidlig i mai. Politiet fikk inn flere anmeldelser etter festen, og besluttet å stenge området til russetiden er over, skriver NRK.

Årsaken til stengingen av Hordnesskogen skal være dopbruk og at flere yngre jenter er med på festene. 

– Det er en utfordring at stadig flere yngre jenter blir med å rulle med russen. Det var mye i fjor, men vi opplever at det er mer i år. Vi er bekymret for hva de kan bli utsatt for, sa Bente Liland, leder for forebyggende avdeling i Bergen sør politistasjonsdistrikt til NRK i går.

– Russefeiringen handler kun om sex og dop. Foreldre aner ikke hva de sender barna ut på, sier moren til en av jentene som skal ha blitt dopet.

En jente har anmeldt en 20 år gammel russ for voldtekt etter natt til 1. mai-festen. Flere skal ha blitt dopet ned, og en 18 år gammel jente har anmeldt dette til politiet.

«Årets russelåter er syke» 

Vi husker vel alle den store diskusjonen om russlåtene fra i fjor. «Ned på kne, lille luremus», «I kveld er det lov å være hore» og «Skal vi til fittefjellet?» var noen av tekstene russen sang til.

I år er det ikke noe bedre, for låtene handler fortsatt om sex, dop, vold og «om det å drikke seg drita». Dagbladet har sett nærmere på årets låter, og trillet flere lave tall på terningen. 

I et meningsinnlegg i Aftenposten prøvde Susann (21) å gjenskape deler av teksten til russebussen Hydra 2016, slik at det er dama som er på «toppen», og mannen som blir objektivisert.

I et annet innlegg skrev Anna Eitrem, ansvarlig redaktør i Stoff i Aftenposten, om det samme temaet med tittelen:

«Årets russelåter er syke. Drømmer gutter virkelig om å pule bevisstløse jomfruer?»

Likevel er det ikke alle russ som tenker så mye over selve budskapet i låtene. Aftenposten har snakket med noen russ fra Kongshavn videregående skole. Og de mener russelåtene er så drøye for å skape oppmerksomhet.

- Det handler også om hvilken kontekst låten er satt i. Russetiden er banal. Jeg tror ikke sangene er skrevet for at vi skal tenke over budskapet, sier Oda Bern (19) til Osloby.

Hva synes du om årets russ? Ta vår avstemning nederst i saken! 

30 oppdrag på én helgOgså politiet i Troms politidistrikt har hatt nok å gjøre med russen. De har tidligere varslet om anmeldelser og bøter dersom ikke årets russekull skjerper seg, skriver avisa ITromsø.

– Vi har hatt rundt 30 oppdrag på en helg som utelukkende knytter seg til russen, sier Lars Meland, operasjonsleder i Troms politidistrikt.

Alle oppdragene dreier seg i all hovedsak om støy, berusede personer og skadeverk. Meland sier videre til avisa at russen bør passe seg for å unngå flere anmeldelser og at de på skjerpe seg.

Tomme klasseromRussefeiringen kan også gå utover undervisningen. Tidligere denne uka møtte norsklærer Kari Hauge ved Sandvika videregående skole opp til første time klokka ni, men der var det ingen elever, skriver Dagbladet.

- Det satt fem stykker utenfor. To av dem sov. Heldigvis dukket det opp flere i løpet av den neste timen, forteller hun til avisa.
Dropper russetiden for å prestere


Men selv om store deler av tredjeklassinger ved videregående skole fester gjennom flere uker, er det ikke alle som vil feste og drikke bort de siste ukene på skolen, skriver NRK.

Noen står over det å være russ for å fokusere på å få gode karakterer. Noen av dem går på Porsgrunn videregående skole i Telemark, der enkelte ikke har russebukse eller russebil.

Felix Volpe (19) har tatt et bevisst valg om å ikke være russ. Dette er først og fremst for å satse på skolen.

- Hovedgrunnen er at jeg har 14 eksamener i starten av mai, og da sier det seg selv at det ikke er rom for å feste og drikke masse, sier han og legger til:

- Jeg kommer sikkert til å være med på en fest eller to, men russetiden handler jo om å feire at man er ferdig på skolen, men jeg har jo ikke noe å feire om jeg ikke gjør det bra på eksamenene.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.