- Jeg ville aldri ha reist og snakket med Zelenskyj

Silvio Berlusconi sier han ikke ville ha møtt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om han fortsatt var Italias statsminister. Berlusconi mener krigen er Zelenskyjs feil.

Silvio Berlusconi sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skylda for krigen i Ukraina, og sier han ikke ville møtt Zelenskyj om han fortsatt var Italias statsminister. Putin-vennen Berlusconi leder Fremad Italia, et av tre partier i landets høyreregjering. Foto: Ermes Beltrami / LaPresse via AP / NTB
Silvio Berlusconi sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skylda for krigen i Ukraina, og sier han ikke ville møtt Zelenskyj om han fortsatt var Italias statsminister. Putin-vennen Berlusconi leder Fremad Italia, et av tre partier i landets høyreregjering. Foto: Ermes Beltrami / LaPresse via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Jeg ville aldri ha reist og snakket med Zelenskyj fordi vi er vitne til ødeleggelsen av landets hans og slaktingen av landets soldater og sivile, sa Berlusconi til journalister søndag.

86 år gamle Berlusconi skrøt ofte av vennskapet med Russlands president Vladimir Putin fram til han beordret invasjon av nabolandet i februar i fjor. Han skapte oppstyr i september da han sa at Putin hadde blitt presset til krigen og at han ønsket å få «anstendige folk» til makten i Kyiv.

Gir Zelenskyj skylda

86-åringen sa videre søndag at om Zelenskyj hadde sluttet å angripe de to utbryterrepublikkene i Donbas, så hadde krigen aldri skjedd.

– Så jeg anser opptredenen til denne mannen som svært, svært negativ, sa Berlusconi.

Han oppfordret videre USA til å legge press på Zelenskyj og true med å stanse våpenleveranser, samtidig som han lovet omfattende bistand om landet går med på en umiddelbar våpenhvile.

Russland har siden de annekterte Krim-halvøya i 2014 støttet separatister i regionene Luhansk og Donetsk i Donbas militært. Noe av Putins påskudd for invasjonen av Ukraina, var å redde russisktalende i området fra et angivelig folkemord.

Regjeringen tar avstand

Berlusconi leder høyrepartiet Fremad Italia. Partiet utgjør sammen med statsminister Giorgia Melonis Italias brødre og Matteo Salvinis Ligaen landets regjering. Også Salvini har hatt bånd til Putin.

Meloni anklaget fredag Frankrike for å sette samholdet i EU i fare ved å organisere en tysk-fransk middag i Paris med Zelenskyj, der andre europeiske allierte ikke var invitert.

Melonis kontor tar avstand fra Berlusconis utspill, og sier at regjeringens støtte til Ukraina er «stødig», og at det går tydelig fram av regjeringens plattform.

Utenriksminister Antonio Tajani, som også er medlem av Fremad Italia, skriver på Twitter at partiet alltid har «stått for Ukrainas uavhengighet, på samme side som Europa, Nato og Vesten».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer