– Jeg vet at de ikke liker oss, men forestilt meg aldri at de kunne drepe

Politiet i Angola har siden januar drept minst 15 aktivister og hundrevis av andre er vilkårlig fengslet, ifølge Human Rights Watch.

MPLA har styrt Angola siden 1975, og den tidligere generalen João Lourenço sikret seg i august i fjor fem nye år ved makten. Foto: Lise Åserud / NTB
MPLA har styrt Angola siden 1975, og den tidligere generalen João Lourenço sikret seg i august i fjor fem nye år ved makten. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Myndighetene i Angola må straks få en slutt på politiets voldelige praksis og sørge for rettferdighet for ofrene og deres familier, sier Zenaida Machado i HRW.

– Angolanske sikkerhetsstyrker har i flere tiår begått ulovlige drap, brukt overdreven makt mot demonstranter og vilkårlig arrestert og internert opposisjonsaktivister, konkluderer HRW.

Politiske aktivister og artister er de fremste målene, og medlemmer av politiet og sikkerhetstjenesten blir sjelden eller aldri straffeforfulgt, konstatert menneskerettsorganisasjonen.

Funnet på likhus

I februar ble en gruppe unge menn pågrepet av politiet. Tre dager senere ble de funnet på et likhus i hovedstaden Luanda.

En venn av mennene forteller at de ofte deltok i regjeringskritiske demonstrasjoner og visste at de ble overvåket av sikkerhetstjenesten.

– Jeg vet at de ikke liker oss, men forestilt meg aldri at de kunne drepe, sier han.

Avviser kritikken

Regjeringspartiet MPLA, som har hatt makten i landet i snart 50 år, avviser kritikken fra HRW.

– Det er alt satt i verk etterforskning, sier partiets talsmann Rui Falcao.

– Vi finner det imidlertid underlig at de som etterlyser etterforskning alt har trukket konklusjoner og avsagt dom, legger han til.

Protester

Angolas største opposisjonsparti Unita hevder at landets sikkerhetsstyrker har drept over 130 mennesker siden de store protestene mot regimet i 2017.

Sist helg demonstrerte flere tusen Unita-tilhengere i Luanda med krav om at presidenten, den tidligere generalen João Lourenço, må gå av.

Opposisjonen hevder Lourenço og MPLA sikret seg fem nye år ved makten ved hjelp av valgfusk i august i fjor.

Det har vært store protester mot regjeringen i Angola siden den kuttet subsidier på drivstoff i juni.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer