Meninger:

– Jeg selv har sittet i en posisjon hvor jeg har måtte se en av mine aller nærmeste miste seg selv til rusen

Kommentar: Vi må begynne å vise at vi vil hjelpe dem, ikke straffe dem.

Foto: Klaudia Maria Sosnicka
Foto: Klaudia Maria Sosnicka Vis mer
Publisert

Innholdet er skrevet av Jelena Aspaas og opprinnelig publisert på Jeune.no. Gjengitt med tillatelse.

Denne meningen er sendt inn i forbindelse med en konkurranse i samarbeid med Sol.no og Jeune.no. Jelena Aspaas ble nummer to i konkurransen.

Les mer om konkurransen her:


Som førstegangsvelger er det et par ting jeg har valgt å ha i bakhodet. Det første er hvem vil deg best, hvem vil meg best og hvem vil dem som står utenfor samfunnet best?

Jeg selv har sittet i en posisjon hvor jeg har måtte se en av mine aller nærmeste miste seg selv til rusen

Ruspolitikken i Norge har vært et omdiskutert og dessverre fortsatt tabu tema. Det er få som har turt og egentlig åpne seg og snakke fra hjertet, før det nye forslaget om en ny rusreform ble tatt opp i år. Jeg har sett debatter på debatter og blir fortsatt like rørt vær eneste gang jeg ser de partiene som kjemper for de som har det vondest, men jeg merker også på sinne og frustrasjon når jeg hører hvordan noen av disse menneskene velger å snakke om temaet.

Jeg selv har sittet i en posisjon hvor jeg har måttet se en av mine aller aller nærmeste miste seg selv til rusen. Det har vært vondt og hardt, men jeg har med årene lært meg å akseptere det nok til å fortsette å elske denne personen like mye som det jeg alltid har gjort. Det jeg ikke aksepterer er hvordan de blir behandlet og sett på i samfunnet. De blir sett på som plager, en skam og blir behandlet uten respekt. Det er så lett for de som ikke har sett dette på nært hold å bare be dem «skjerpe seg», men det er ikke så lett.

Vi må begynne å vise at vi vil hjelpe dem, ikke straffe dem

Psykisk helsehjelp i Norge er altfor dårlig og burde blitt utvidet for lengst. Folk står flere måneder, hvis ikke år i kø for enten å komme inn på BUP eller avrusning. Og det er flere da som endrer mening etter hvert og ikke vil lenger - eller så er det for sent.

Det er ikke så lett som å bare «be om hjelp», det skal mye styrke til for å innse at man ikke klarer alt alene, og derfor er det så viktig at vi ser dem først, at vi har tilbud som gjør at de ikke føler seg til bry eller hjelp som er der for deg uten at du må betale tusenvis av kroner. Men noe jeg lurer veldig på er hvorfor flere politikere tror straff er løsningen?

Les også: – Jeg ønsker meg et helsevesen som har nok ressurser til å ta tak i de små problemene før de utvikler seg til å prege hele ens tilværelse

Blir du tatt med en joint kan du risikere å få prikk på rullebladet og med en gang miste muligheten til for eksempel forskjellige jobber, militæret eller noen studier. Dette gjør at flere unge da tenker at det ikke er noen annen utvei enn å fortsette hvis de uansett ikke har noe annet å se frem til. Vi må begynne å vise at vi vil hjelpe dem, ikke straffe dem. Vi må stå opp for de som er svakest i samfunnet og ikke jobbe imot dem på alle mulige sider.

Du er ikke alene. Jeg ser deg. Jeg tror deg

Som førstegangsvelger har jeg valgt å gi min stemme til Partiet Sentrum. Dette er fordi de bryr seg, de ser sånne som deg og meg som har vokst opp med frustrasjon og bekymringer for hva som vil skje med vår kjære. De tar kampen for utenforskap og står for at alle skal få den hjelpen de trenger. De kjemper for oss unge og vil det beste for både deg og meg uansett hvor du er fra, eller hvilken fortid du har.

Til slutt vil jeg bare si til deg som har sittet eller sitter i samme posisjon som meg, du er ikke alene. Jeg ser deg. Jeg tror deg. Og sammen skal vi få det bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer