- Jeg har et reelt håp om at EU vedtar de nye reglene snart

Regjeringen vil heve fribeløpet for differensiert arbeidsgiveravgift til 850.000 kroner. Men først må EU endre regelverket.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er i Brussel for å overtale sine kolleger i EU til raskt å vedta nye regler for statsstøtte, såkalt bagatellmessig støtte. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er i Brussel for å overtale sine kolleger i EU til raskt å vedta nye regler for statsstøtte, såkalt bagatellmessig støtte. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

På det årlige møtet til EU- og Efta-landene i Brussel torsdag vil finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) prøve å overtale sine kolleger i EU til raskt å få vedtatt nye regler for såkalt bagatellmessig støtte.

I statsbudsjettet for neste år har regjeringen nemlig foreslått å heve fribeløpet innunder ordningen for differensiert arbeidsgiveravgift fra 500.000 kroner til 850.000 kroner.

– Vi regner med at dette blir vedtatt i Stortinget. Men dette henger på at EU får gjort et vedtak før jul, sier Vedum til NTB.

Utnytte handlingsrommet

En heving av fribeløpet må nemlig være i tråd med statsstøtteregelverket i EU.

I fjor foreslo EU-kommisjonen imidlertid å øke grensa for bagatellmessig støtte fra 200.000 til 275.000 euro over tre regnskapsår.

Dagens regelverk utløper ved nyttår.

– For oss er det viktig å utnytte handlingsrommene som ligger i regelverket. Dette kan gi bedrifter i Distrikts-Norge en lettelse på en halv milliard kroner, påpeker finansministeren.

Kan måtte ta forbehold

EUs kvern maler imidlertid langsomt. Nye forordninger må vedtas både av Ministerrådet og EU-parlamentet. Deretter skal de gjennom kvernen til EØS-komiteen før de blir gjeldende i Norge.

Men Vedum er likevel forhåpningsfull til at de nye reglene skal bli gjeldende i tide.

– Jeg har et reelt håp om at EU vedtar de nye reglene snart. Men dette er noe vi må bruke dagene her til å kartlegge, sier han.

Statsbudsjettet for neste år skal som vanlig behandles av Stortinget før jul.

– Hva skjer dersom de nye EU-reglene ikke er vedtatt før statsbudsjettet skal vedtas?

– Vi gjør vedtaket uansett, men vi må jo ta et forbehold. Men vi ligger i forkant av EU her, sier Vedum.

Esa-strid

Han viser til striden med Esa tidligere i år, der den særnorske differensierte arbeidsgiveravgiften – et tiltak som skal gjøre det attraktivt å drive bedrift i utvalgte distriktskommuner – ble ansett å være statsstøtte i strid med EU-reglene.

Det førte til at en rekke distriktsbedrifter plutselig fikk uventede skattekrav i fanget og risikerte å gå konkurs.

Da reiste Vedum til Brussel, der han fikk støtte for sitt syn. Skattekravene ble frafalt.

– Erfaringen fra januar er at det nytter å løfte fram Norges særegne behov, og det er fullt mulig å få gehør og gjennomslag, sier Vedum.

– Blir lyttet til

Han vil også gjøre EUs representanter kjent med særnorske behov på en rekke områder.

– Dette vil kunne øke muligheten for at det tas hensyn til behovene vi har i Norge når unionen utformer regelverk på ulike områder som får betydning for oss, sier Vedum.

– Hvor lydhøre opplever du at dine kolleger i EU er?

– Jeg har god erfaring. Om man har gode argumenter, blir man lyttet til, sier Vedum.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer