Meninger:

– Jeg er en annerledes nordmann. En type nordmann ikke alle aksepterer

Kommentar: Rasisme lever fortsatt i beste velgående.

Foto: Rød Ungdom
Foto: Rød Ungdom Vis mer
Publisert

Dette innholdet er skrevet av Kristian Mateo Norheim og opprinnelig publisert på Jeune.no. Gjengitt med tillatelse.

Denne meningen er sendt inn i forbindelse med en konkurranse i samarbeid med Sol.no og Jeune.no. Kristian Mateo Norheim er vinneren av konkurransen.

Les mer om konkurransen her:

Det har lenge vært stor enighet i samfunnet om at rasisme ikke skal tillates. Likevel har vi sitt, både i Norge og verden, at rasisme fortsatt eksisterer i beste velgående. I 2020 var det nok for folk flest. Black Life Matters (BLM) bevegelsen ble et viktig vendepunkt. Ikke bare var det en liten sak i nyhetene. Nei, fokuset på å få bukt med rasisme ble hovedsaken.

Dette burde være positivt. For meg var det i første omgang ikke det. Jeg trives best når vi lukker øynene og later som rasismen ikke eksisterer. Verst av alt er å snakke om rasisme som påvirker meg. Det er nært og sårt tema som uansett hvordan du snur og vender på det fører til ubehag. Jeg delte lite eller ingenting på sosiale medier om BLM. Jeg hørte mange snakke om det på jobb og på fritiden. Selv valgte jeg å sitte stille og si ingenting. Det tok lang tid før jeg ga en eneste uttalelse om noe som helst som hadde med BLM å gjøre.

Ikke fordi jeg ikke støttet det, men fordi hver gang det ble snakket om, så fikk jeg en påminnelse om at jeg er annerledes. Jeg er en annerledes nordmann. En type nordmann ikke alle aksepterer.

Til slutt måtte jeg og åpne opp, uansett hvor ubehagelig jeg syntes det var. Jeg begynte å si hva jeg mente, delte mer på Facebook og til slutt ble jeg kontaktet av lokal media som ville lage en sak på mine opplevelser. Jeg måtte til slutte heve stemmen, fordi vi i fellesskap må ta ansvar for å bekjempe rasismen.

Valget 2021 er viktig. Både for å få ned forskjellene og bekjempe klimakrisen, men valget 2021 handler også om hvilket samfunn vi ønsker i fremtiden. Skal vi ha et tolerant samfunn, eller skal konspirasjonsteorier, fremmedfrykt og rasisme få videre grobunn i Norge?

Jeg blir nærmest avhørt av nye mennesker om hvor jeg er fra

Det blir delt konspirasjoner om muslimer og det blir satt veldig fokus på at de er fra en annen kultur - en ikke-norsk kultur. Vern om den norske og kristne kulturen sies det. Det deles i vi og de. Kjente politikere sprer fremmedfrykt mot muslimer og flyktninger. Rasisme blir skjult bak religionskritikk. For meg er dette langt i fra en kristen verdi. Retorikk som splitter er ikke god integrering.

Jeg er dritlei av all konspirasjon, hat og fremmedfrykt ovenfor muslimer og andre utlendinger. Ikke bare påvirker det dem, men det påvirker oss som er nordmenn med et annet utseende også. Jeg har lagt merke til at jeg av og til blir holdt øye med mens jeg er i butikker, i tilfelle jeg skal stjele. Jeg er den siste noen setter seg ved siden av på bussen. Jeg blir nærmest avhørt av nye mennesker om hvor jeg er fra. Svaret er at jeg er fra Karmøy. Det er ikke godt nok, for noen må vite hvor jeg egentlig er fra.

Skal vi ha et samfunn tuftet på kristne verdier må vi ha et tolerant, aksepterende og åpent samfunn

Valget 2021 kan være et vendepunkt der vi snur oss bort fra rasisme, fremmedfrykt og konspirasjonsteorier til et samfunn hvor vi tolerer at noen er kristne, andre er muslimer og noen er ateister. Vi kan snu oss og smile til et samfunn hvor vi stoler på hverandre, uavhengig av hudfarge, om du går med hijab eller hvor godt du snakker norsk. Vi kan si hei til et samfunn hvor det å være homofil, religiøs eller begge deler er OK.

Skal vi ha et samfunn tuftet på kristne verdier må vi ha et tolerant, aksepterende og åpent samfunn. Vi må skape et samfunn hvor man ikke skal være redd for å snakke om religionen sin fordi man er redd for å bli kalt dum eller oppleve hets. Et samfunn hvor du ikke må føle deg annerledes fordi du er mørk i huden eller går med religiøse plagg.

Rasisme, fremmedfrykt og konspirasjonsteorier må bort. Armer må åpnes, toleranse må fremmes og folk må bli møtt med kjærlighet. Godt valg!

Denne meningen er sendt inn i forbindelse med en konkurranse i samarbeid med Sol.no og Jeune.no. Kristian Mateo er vinneren av konkurransen.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer