- Jeg ante ikke at det kom til å bli så mye oppstyr

Jonathan Sørensen og familien flyttet til Biri i Oppland, men følte at lokalbefolkningen ikke vil ha noe med dem å gjøre. Månedens sak på SOL i mai er en hverdagshistorie som nok mange kjenner seg igjen i.

Det var Gudbrandsdølen Dagningen (gd.no) som først skrev historien om Jonathan Sørensen og hans kone og datter som flyttet til Biri i Oppland. Familien hadde gledet seg til å feire 17. mai på sitt nye hjemsted, men opplevde at lokalbefolkningen var svært avvisende da de forsøkte å ta kontakt. «Vi prøvde ved flere tilfeller å hilse på og starte samtaler, men opplevde at noen bare snudde ryggen til og gikk. Når vi hilste og gratulerte med dagen fikk vi bare et grynt tilbake før vedkommende tittet raskt rundt etter noen andre kjente og gikk», skrev Sørensen på sin Facebook-profil etter det de opplevde på nasjonaldagen. GD.no plukket opp innlegget og saken skapte enormt engasjement. Det manglet heller ikke på tilbakemeldinger til familien. - Jeg ante virkelig ikke at det kom til å bli så mye oppstyr. Jeg er veldig overrasket og takknemlig for all støtten, sier Sørensen. Han forteller at han fikk hundrevis av støttemeldinger og ble invitert på kaffe og pils av mennesker han aldri hadde møtt før. I tiden som er gått etter at saken først ble kjent 22. mai, så har både enkeltpersoner, foreninger og kommunen engasjert seg. Og i august er det håp om at det åpner en egen innflytterkafé på tettstedet. Dette mener vi i SOL kvalifiserer til tittelen «månedens sak i mai», og juryen uttaler blant annet; Dette er et gjenkjennelig tema for de fleste, enten man identifiserer seg med familien eller motvillig må innrømme at man kanskje ikke har vært veldig hyggelig mot nykommere. En aktuell problemstilling mange steder i Norge. Her har Gudbrandsdølen Dagningen vært med på å løfte et vanskelig tema, og forhåpentligvis bidratt til at det blir funnet gode og varige løsninger for dette lokalsamfunnet.

Skarp konkurranse

Artikkelen til gd.do var en av flere i finalen om å bli kåret til månedens sak på SOL i mai. Og bare det å komme til finalen er en prestasjon. For på forsiden til SOL legger vi ut rundt 150 saker i døgnet, og vi vurderer minst like mange som ikke blir brukt. Samtidig får vi mer enn 200 tips fra redaksjoner rundt i hele landet som gjerne vil ha sine saker på SOL. Og vi ser at det produseres veldig mye som er viktig, morsomt, nyttig, spennende og engasjerende. Derfor har vi lyst til å gjøre litt stas på landets redaksjoner ved å kåre månedens sak. Følgende kriterier ligger til grunn for vår kåring: *Saken skal være norsk. *Saken skal engasjere leserne og skape god trafikk. *Saken bør ha et tema det er lett å identifisere seg med. *Saken skal være laget på en slik måte at den har interesse i hele landet selv om det er en lokalsak. *Saken skal helst handle om en person, eller ha et bilde som i seg selv er så oppsiktsvekkende at det er selve historien. *Saken bør ha en nyhetsverdi. Gjennom året kommer du til å se at alle type saker vil nå opp i kåringene. Det må ikke være tunge og avslørende nyhetssaker. Det kan også hende at en skikkelig gladsak klatrer helt til topps en måned. Vi vet at SOL-brukerne setter pris på den miksen av innhold vi har, og det vil også synes i kåringene. Juryen består av oss som lager forsiden i SOL, samt én ekstern person som også har bred og lang  journalistisk bakgrunn.

 Øvrige saker i finalen

Artikkelen om familiene Sørensen på Biri i Oppland var som nevnte bare én av flere, gode kandidater i finalen. Blant de andre kan følgende nevnes; Fengselsbetjentene ble lurt trill rundt av en innsatt i Bergen fengsel tidligere i vår da vedkommende danderte løshåret sitt på en slik måte at de så ut som hun lå og sov i sengen sin. Med det gjorde hun ikke. Les saken hos Bergens Tidende. Et nyfødt barn ble kraftig brannskadd på Ullevål sykehus i Oslo. Det som skulle bli en gledens tid med den nye verdensborgeren, ble raskt et lite mareritt for familien. Les historien hos NRK Østlandssendingen. ALS er en grusom og uhelbredelige sykdommen, og nylig sto Jan Eriksen fram og fortalte om sine tanker om at nettopp han var blitt rammet.  - Jeg gruer meg veldig til å avslutte arbeidslivet, sa han blant annet. Les den meget sterke historien i Nettavisen Khrono eller i Romerikes Blad.

Tidligere vinnere

SOL har kåret «månedens sak» siden mars 2014, og under følger en oversikt over tidligere vinnere; April Delte naboens uthus i to. En heftig krangel på Nesøya i Asker førte til at en av partene tok saken i egne hender mens den andre var bortreist. Les saken i Asker og Bærums Budstikke. Mars Karoline fikk ikke være med da resten av klassen skulle til Spania. 18-åringen, som har Downs syndrom, ante ingen ting om turen før etter at vennene hennes hadde reist avgårde. Les saken i Adressa.