Japan holder omstridt gravferd for Shinzo Abe

Tusenvis av mennesker deltar i gravferden til Japans eksstatsminister Shinzo Abe. Men mange japanere er sterkt kritisk til at staten betaler.

Akie Abe, enken etter Shinzo Abe, med esken som inneholder asken til hennes ektemann. Foto: Philip Fong / AP / NTB
Akie Abe, enken etter Shinzo Abe, med esken som inneholder asken til hennes ektemann. Foto: Philip Fong / AP / NTB Vis mer
Publisert

Abe var Japans lengstsittende statsminister, men han var også regnet som en splittende figur. I juli i år ble han skutt og drept mens han holdt en valgkamptale i byen Nara.

Motivet til gjerningsmannen var angivelig at Abe og andre personer i Japans regjeringsparti hadde bånd til det svært konservative religiøse samfunnet Den forente familie. Det er også dette som gjør at mange er imot at regjeringen holder en kostbar gravferd for den tidligere lederen.

Portrettet av Japans tidligere statsminister Shinzo Abe i hallen der gravferdsseremonien fant sted tirsdag. Foto: Franck Robichon / AP / NTB
Portrettet av Japans tidligere statsminister Shinzo Abe i hallen der gravferdsseremonien fant sted tirsdag. Foto: Franck Robichon / AP / NTB Vis mer

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er blant de over 4.000 gjestene som er til stede under tirsdagens seremoni i Tokyo. Det er også USAs visepresident Kamala Harris.

Enke bar urne

Seremonien startet ved at Abes enke bar urnen med ektemannens aske inn i Budokan-hallen, der seremonien fant sted. Den var plassert i en treboks som igjen var pakket inn i et purpurfarget tørkle med gylne striper.

Soldater i hvite uniformer tok imot asken og plasserte urnen på en pidestall med hvite og gule krysantemum.

Strengt vakthold

Japanske myndigheter har sørget for et omfattende sikkerhetsopplegg, og det var ventet demonstrasjoner. Opposisjonen boikotter gravferden.

Abe ble kremert i juli etter en privat bisettelse i et tempel i Tokyo få dager etter at han ble drept den 8. juli.

Japans statsminister Fumio Kishida har brukt mentorens begravelse som en mulighet til å ta imot en mengde utenlandske representanter. Onsdag skal han møte i alt 40 utenlandske ledere.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer