Hvalfangst

Japan gjenopptar kommersiell hvalfangst

Japanske hvalbåter la ut på tokt mandag da Japan gjenopptok kommersiell hvalfangst for første gang på tre tiår.

En hvalbåt går fra kai i Shimonoseki i Japan mandag etter at landet offisielt gjenopptok kommersiell hvalfangst. Foto: AP / NTB scanpix
En hvalbåt går fra kai i Shimonoseki i Japan mandag etter at landet offisielt gjenopptok kommersiell hvalfangst. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Siden 1988 har Japan drevet det de kalte forskningsfangst, selv om kritikere mente at det dreide seg om fordekt kommersiell fangst siden mye av fangsten til slutt endte opp i restauranter og butikker.

Hvalfangsten har vært en diplomatisk hodepine for Japan, og etter at Japan i fjor trakk seg ut den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC, er banen igjen klar for åpen kommersiell fangst.

Beslutningen vil utvilsomt utløse sterk kritikk fra miljøvernorganisasjoner og land der hvalfangst er tabu, men den gir grunn til feiring blant japanske tradisjonalister som ser på hvalfangsten som en historisk tradisjon.

Japan har drevet hvalfangst i århundrer, og hvalkjøtt har alltid vært en viktig kilde for proteiner for japanerne. Men forbruket av hvalkjøtt har falt kraftig de siste tiårene.

Hvalbåtene som gikk ut mandag fra Shimonoseki og Kushiro, vil holde seg i japansk territorialfarvann og inntil videre ikke gå ned til Sørishavet ved Antarktis, der den såkalte forskningsfangsten ble drevet til store protester fra Greenpeace og andre miljøorganisasjoner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer