Januarsalg på klær bidro til prisfall

Prisene på varer og tjenester falt med 0,5 prosent fra desember til januar. Det siste året økte konsumprisindeksen (KPI) med 3,1 prosent.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Januarsalg på spesielt klær, men også skotøy, bidro mest til nedgangen i KPI, og prisene på klær gikk ned 12,3 prosent fra desember til januar, sier rådgiver Kristian H. Myklatun i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kjerneinflasjonen – konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JEA) – falt med 0,7 prosent den siste måneden. Fra januar i fjor til januar i år har den økt med 2,1 prosent. Kjerneinflasjonen er en viktig faktor for rentefastsettelsen fra Norges Bank.

Det er først og fremst de høye prisene på elektrisitet som bidro til at konsumprisindeksen steg med 3,1 prosent det siste året. I januar var prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, hele 30,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor, viser SSBs ferske tall. Elektrisitet og nettleie bidro dermed aller mest til årsveksten i konsumprisindeksen.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie økte med 3,7 prosent fra desember til januar, og bidro til å dempe nedgangen i konsumprisindeksen.

Ser man på tolvmånedersveksten var det et fall på 0,4 prosentpoeng fra desember 2018 til januar 2019. Nedgangen skyldes først og fremst prisstigning mat og alkoholfrie drikkevarer. Prisene på disse varegruppene økte med 0,4 prosent, mot 2,6 prosent i samme periode året før.

– Dette må ses i sammenheng med endring i avgifter fra nyttår av, både i år og i fjor. I fjor var det en økning i sjokolade- og sukkervareavgiften samt i avgiften på alkoholfrie drikkevarer, mens det i år var en reduksjon i sjokolade- og sukkervareavgiften fra nyttår, sier Myklatun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer