Jakten på svar om Estonia-forliset er i gang

Fredag starter en ti dager lang undersøkelse av fergen Estonia som sank i Østersjøen i 1994.

Baugporten fra Estonia blir hevet 18. november 1994. Arkivfoto: EPA/NTB
Baugporten fra Estonia blir hevet 18. november 1994. Arkivfoto: EPA/NTB Vis mer
Publisert

Den svenske havarikommisjonen vil gjennomføre et ti dager langt forprosjekt for å avgjøre hvilke tiltak som er nødvendige for å få undersøkt det tidligere ukjente hullet i skroget til Estonia ordentlig.

Torsdag forlot et svensk og et estisk skip sine hjemhavner for å delta i undersøkelsen. Data om forliset og bunnforholdene skal samles inn med ekkolodd og sonarutstyr.

Kan ta lang tid å få svar

De foreløpige undersøkelsene som starter nå, skal bli etterfulgt av en større undersøkelse som den svenske havarikommisjonen anslår vil bli fullført våren 2022.

Dataene kommer senere til å bli visualisert med hjelp fra forskere på Stockholms universitet, et arbeid som kan ta opp til tre måneder. En undervannsrobot med kamera skal også ta bilder.

– Den hovedsakelige fotodokumentasjonen planlegger vi til våren. Det er blant annet fordi siktforholdene pleier være best da, sier Jonas Bäckstrand, som leder ulykkesgranskingen i havarikommisjonen.

Bakgrunnen for undersøkelsene er oppdagelsen av det tidligere ukjente hullet i skroget på Estonia, som ble vist i en tv-dokumentar i fjor høst. Den siden av fartøyet lå tidligere ned mot bunnen, men er nå mer synlig, forteller Bäckstrand.

– Vi mener det er viktig at vi dokumenterer og undersøker denne siden av fartøyet og de skadene som fins der.

Dokumentar førte til nye undersøkelser

Fergen var på vei fra Tallinn til Stockholm da den gikk ned 28. september 1994. 852 mennesker omkom i forliset.

Et nytt hull i skroget ble avslørt i den prisbelønte dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt», som hadde premiere høsten 2020. Produsentene valgte å sende dykkere ned til vraket selv om stedet var fredet.

Undersøkelsene som nå er i gang, er blitt mulig etter at den svenske loven om gravfred er endret. Endringen gjør at det nå er lov å dykke ned til skipet på oppdrag fra myndighetene.

Overlevende og pårørende har lenge kjempet for en ny etterforskning av det som skjedde.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer