Jakten på det muterte viruset: – Vi kjenner på tidspresset

I et bygg på Ullevål sykehus jobbes det på spreng med å lete etter det muterte coronaviruset. – Det er klart vi kjenner på tidspresset, sier avdelingsleder.

Bioingeniøren Lise Andresen tar med seg positive coronaprøver for å lete etter muterte coronavirus. Det jobbes nesten døgnkontinuerlig med analyser og sekvensering av positive covid-19-prøver. Foto: Heiko Junge / NTB
Bioingeniøren Lise Andresen tar med seg positive coronaprøver for å lete etter muterte coronavirus. Det jobbes nesten døgnkontinuerlig med analyser og sekvensering av positive covid-19-prøver. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det muterte coronaviruset fortsetter å dukke opp flere steder i Norge. Noe som har fått mye omtale den siste tiden, er tiden det tar å sjekke positive prøver for den muterte coronavarianten.

Tidspresset er definitivt til stede, sier Dag Undlien.

Han er avdelingsleder for medisinsk genetikk ved Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).

– Det har vi jo tenkt fra starten av, at her må vi tyne tid. Vi skjønte jo fort for eksempel at vi måtte se på kvelds- og helgearbeid. Hvis dette skal vare en stund, så kommer vi til å sette opp mer faste turnuser, sier han til NTB.

Mens de positive coronaprøvene blir testet for harde livet, fortsetter den britiske mutasjonen stadig å dukke opp rundt omkring i landet.

FHI ba om hjelp

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått kritikk for at sekvenseringen av virusprøver har gått tregt i Norge sammenlignet med blant annet Danmark. FHI brukte tidligere 13 dager på å analysere coronaprøver for det muterte viruset fra Nordre Follo.

Siden har instituttet tatt grep for å forsøke å kutte ned tidsprosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer