VM i Doha

Jakob Ingebrigtsen: – Det går en jævel i meg

Gjert Ingebrigtsens største frykt er at det samme som skjedde med yngstegutten Jakob på 5000-meterkvalifiseringen, skal skje på nytt.

Jakob Ingebrigtsen etter 5000 meter på Khalifa International Stadion i Doha, Qatar i forbindelse med VM i Doha 2019. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Jakob Ingebrigtsen etter 5000 meter på Khalifa International Stadion i Doha, Qatar i forbindelse med VM i Doha 2019. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mandagens 5000-meterfinale blir et nytt rotterace og en kamp om posisjoner med historiske tre norske brødre på startstrek.

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen var klar på at 19-åringen Jakob løp med for stor risiko i kvalifiseringen, og det endte da også med protest og diskvalifikasjon før det ble anke, frifinnelse og finaleplass til slutt.

Jakob var krystallklar på at han ikke hadde gjort noe galt. Han mente at han ble dyttet ut av banen.

– Jeg har omtrent ikke gjort annet enn å løpe rett fram siden jeg var to år. Dette kan jeg, sa han etter at appelljuryen hadde gitt ham medhold om at han ikke hadde løpt ureglementært.

I knallform

Selv om han ikke er blant med best tid på forhånd, er Jakob regnet som en klar medaljekandidat i 5000-meterfinalen. Det skyldes ikke minst hans kapasitet på sisterunden. Da er det ikke mange som holder hans tempo.

– Jeg har all grunn til å forvente at jeg er så bra som jeg noen gang har vært i VM om alt går bra fram til VM. Det er ikke slik at du får mindre selvtillit av å løpe fort. Jeg har løpt bedre enn noen gang på samtlige distanser i år, sa Jakob Ingebrigtsen da NTB snakket med ham i St. Moritz i august.

Han tror at sjansen for å gjøre det bra er like god på 5000 meter som på spesialdistansen 1500 meter senere i mesterskapet.

– Jeg ikke noe behov for å gjøre det veldig bra på denne øvelsen ennå. Jeg vil helst gjøre det bra på 1500 meter, men når man først stiller opp så går det en jævel i deg, sa han før kvalifiseringen.

God

Jakob løp kontrollert inn til finaleplass etter fjerdeplass i sitt heat. Filip Ingebrigtsen kontrollerte også inn til finaleplass, og eldstebror Henrik gikk til finalen på tid. Også det så kontrollert ut.

– Jeg overrasker meg selv og har nådd sesongens største mål. Hver plassering bedre enn 15 i finalen er en bonus, og jeg er veldig lettet. Kroppen er hakket bedre enn jeg fryktet, sa Henrik Ingebrigtsen etter kvalifiseringen.

Hans vonde tå måtte ises etter kvalifiseringen, men finalestarten er ikke i fare.

Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen er ranket som nummer 9, 11 og 41 på 5000 meter av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Thalahun Haile Bekele fra Etiopia har løpt årets raskeste 5000 meter på 12.52,98. Jakob Ingebrigtsen er nummer 13 på den listen med 13.02,03. Filip Ingebrigtsens 13.11,75 gjør at han er nummer 32 på den oversikten. Henrik Ingebrigtsens 13.15,38 plasserer ham som verdens 47. raskeste på distansen denne sesongen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer