Jagland frykter «ruxit»: - Det kan bli uhyggelig

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland mener det er overhengende fare for at Russland krasjer ut av organisasjonen.

Tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland har vært generalsekretær i Europarådet siden 2009. Til høsten går han av. Nå risikerer Jagland at hans siste år i organisasjonen punkteres av at Russland forsvinner ut av organisasjonen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland har vært generalsekretær i Europarådet siden 2009. Til høsten går han av. Nå risikerer Jagland at hans siste år i organisasjonen punkteres av at Russland forsvinner ut av organisasjonen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Jagland kaller det «ruxit» – en russisk exit fra Europarådet.

– Jeg tror mange ikke er i stand til å skjønne hvilken rystelse det vil være for Europa hvis vi får brexit og ruxit på samme tid. Men det kan fort skje, sier han.

Jagland er nå inne i sitt siste halvår som generalsekretær i Europarådet. Innen halvåret er omme, kan Russland være ute.

– Det vil etter min oppfatning være like alvorlig som brexit, sier generalsekretæren i et intervju med NTB.

Uten stemmerett

Konflikten startet da Russland tok Krim fra Ukraina i 2014.

Europarådets parlamentarikerforsamling PACE reagerte på annekteringen ved å frata russerne stemmeretten i forsamlingen. Russland har svart med å fryse pengebidrag til Europarådet på mer enn 300 millioner kroner i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer