Jager sparringpartnere: - Viktig med matcher mot de beste

VM-kvalifiseringen avsluttes først i kveld, men Hege Riise og hennes hjelpere er allerede godt i gang med å planlegge oppkjøringen til sluttspillet neste år.

Hege Riise så spillerne kvittere ut VM-billett i debutkampen som landslagssjef. Nå ser hun etter egnede motstandere til den ti måneder lange VM-oppkjøringen. Foto: Lise Åserud / NTB.
Hege Riise så spillerne kvittere ut VM-billett i debutkampen som landslagssjef. Nå ser hun etter egnede motstandere til den ti måneder lange VM-oppkjøringen. Foto: Lise Åserud / NTB. Vis mer
Publisert

Etter at VM-billetten ble kvittert ut med fredagens 1-0-seier i Belgia kunne arbeidet skyte fart. Da var det klart at Norge slipper toeromspill i oktober.

– Det jobbes med å få på plass motstandere, og oktobersamlingen jobbes det på spreng med nå. Vi er i dialog, men jeg kan ikke si noe mer om det før det er på plass. Vi er veldig godt i gang, sier Riise til NTB.

Etter tirsdagens kamp mot Albania er det 317 dager (ti og en halv måned) til VM sparkes i gang. Riise akter å benytte alle landslagsperiodene for å ruste laget til å bite godt fra seg i Australia og New Zealand.

Ikke minst blir det en oppgave å skaffe kamper mot topplag, som Norge i senere år har slitt med å hevde seg mot.

Viktig å møte de beste

Under hennes forgjenger Martin Sjögren hadde Norge resultatrekka 20-1-1 i kvalifisering til EM og VM, men tapte sju av åtte kamper mot europeiske lag i sluttspillene. Eneste sluttspillseier mot europeisk motstand var mot svake Nord-Irland i sommerens EM.

Det siste drøye året har Norge tapt 0-7 for Nederland og 0-8 for England, de to største nederlag i kvinnelandslagets historie.

– Vi vil øve oss mot forskjellig motstand og med forskjellig type taktikk, men jeg tenker at det er viktig for oss å få til matcher mot de beste, sier Riise til NTB.

Hennes navn og rykte i internasjonal fotball vil trolig lette oppgaven med det. Hun har både vært assistent for USAs kvinnelandslag og landslagssjef for England, og det er heller ikke glemt at hun vant EM, VM og OL som spiller og ble kåret til verdens bete.

Sterk rekke

Det er en ny sterk norsk kvalifisering som avsluttes tirsdag. De 22 første poengene som hjalp laget til det 21. EM- eller VM-sluttspillet på rad ble hentet under Sjögren, mens de tre som trygget førsteplassen kom i Riises debutkamp.

Selv om Norge var i en av de vanskeligste gruppene, kvalifiserte laget seg før sommerens EM-finalister. England og Tyskland ble VM-klare først lørdag, og på gruppespillets siste dag tirsdag må forrige europamester Nederland slå Island for å vinne sin gruppe. Italia trenger ett poeng mot Romania for å holde Sveits bak seg.

Danmark, England, Frankrike, Spania, Sverige og Tyskland er i likhet med Norge VM-klare fra Europa, og de to siste gruppevinnerne kåres tirsdag.

Riise håper å få to kamper under oktobersamlingen. Utover høsten vil resten av brikkene i VM-oppkjøringen falle på plass.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer