Italias nasjonalforsamling oppløst – presidenten varsler nyvalg

Italias president har oppløst nasjonalforsamlingen og varsler nyvalg etter at han innvilget statsminister Mario Draghis avskjedssøknad torsdag, melder AFP.

Bare timer etter at statsminister Mario Draghi søkte avskjed, oppløste president Sergio Mattarella nasjonalforsamlingen. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / AP / NTB
Bare timer etter at statsminister Mario Draghi søkte avskjed, oppløste president Sergio Mattarella nasjonalforsamlingen. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Sergio Mattarellas beslutning kommer bare noen timer etter at Draghi søkte om avskjed for andre gang i løpet av en drøy uke.

– Den politiske situasjonen i landet førte til denne avgjørelsen, sa Matterella i en kort TV-tale torsdag ettermiddag.

Dermed går det mot nyvalg, som trolig holdes i slutten av september, melder nyhetsbyrået Ansa.

Italia står midt i en regjeringskrise etter at Draghi mislyktes med å få den ønskede støtten til en ny samlingsregjering. 74-åringen har ledet en bred sekspartiregjering siden februar i fjor, men er selv partiløs.

I forrige uke leverte Draghi også en avskjedssøknad etter å ha mistet støtten, men fikk da nei av presidenten.

Onsdag åpnet han for å bli sittende etter å ha fått svært mange støtteerklæringer landet rundt. Men i en avstemning i senatet samme kveld unnlot tre av regjeringspartiene, Lega, høyrepartiet Forza Italia, og den populistiske Femstjernersbevegelsen, å stemme for å gi regjeringen hans ny tillit.

Meningsmålinger viser at de fleste italienere ønsket at 74-åringen skulle bli sittende fram til det ordinære valget på nasjonalforsamling, som skulle holdes i mai neste år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer