Italia sier nei takk til respiratorer fra Danmark: - Pinlig

Italia har avvist et tilbud fra Danmark om å låne respiratorer. Pinlig, mener partiet Det Radikale Venstre.

Italia har stort behov for hjelp for å takle coronapandemien – men sier nei takk til tilbudet om gamle respiratorer fra Danmark. Foto: AP / NTB scanpix
Italia har stort behov for hjelp for å takle coronapandemien – men sier nei takk til tilbudet om gamle respiratorer fra Danmark. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av april, etter at EU-landene ble oppfordret til å hjelpe hardt coronarammede Italia med helseutstyr og personell, tilbød Danmark seg å sende respiratorer og et feltsykehus til landet.

Men fra flere hold haglet kritikken om at respiratorene var gamle og ubrukelige i behandlingen av covid-19-pasienter. Nå har Italia altså takket nei til tilbudet.

– Vi har mottatt et muntlig svar om at Italia på nåværende tidspunkt ikke har behov for respiratorene, sier forsvarsminister Trine Bramsen (S) til avisa Politiken. Italia har ikke begrunnet avslaget, sier hun, men understreker samtidig at tilbudet står ved lag.

Parlamentarisk leder Sofie Carsten Nielsen i partiet Det Radikale Venstre mener det er pinlig at Danmark har tilbudt respiratorer som ikke kan brukes. Hun foreslår i stedet at Danmark sender av gårde moderne respiratorer som helseregionene har sagt de kan avse, samt helsepersonell for å vise «europeisk samfunnssinn».

– Hvis vi kan samle en gruppe som frivillig vil av sted, synes jeg simpelthen regjeringen burde gå i gang, sier Nielsen.

Politiken trekker også fram det norske helseteamet som var i Bergamo fra 8. til 28. april.

(©NTB)

Mer om