Italia og Malta vil avvise tankskip kapret av migranter

Verken Malta eller Italia vil ta imot migranter som antas å ha kapret et tankskip i Middelhavet.

Publisert

Det Palau-registrerte tankskipet El Hiblu 1 plukket opp 108 migranter som befant seg et stykke ute i Middelhavet utenfor kysten av Libya. Skipet satte så kursen mot den libyske hovedstaden Tripoli, dit det opprinnelig var på vei etter å ha seilt fra Tyrkia forrige uke.

– De er pirater

Plutselig endret skipet kursen mot nord, i retning den italienske øya Lampedusa og Malta. Den siste meldingen som ble sendt fra skipet, var en nødalarm fra kapteinen. Natt til torsdag lå skipet nesten stille noen mil sør for Malta, men var i morgentimene på vei inn i Maltas territorialfarvann.

Myndighetene på Malta sier de har mottatt meldinger om et kapret skip og at «de holder et øye med situasjonen», ifølge en talsmann for den maltesiske hæren. Landet har satt militærpersonell i beredskap og ønsker ikke å slippe skipet inn i maltesiske farvann. Heller ikke italienerne er interessert i å ta imot skipet.

– De er ikke i nød, de er pirater, skriver Italias innenriksminister Matteo Salvini på Twitter. Stakkars skipbrudne, som kaprer handelsskipet som reddet dem, fordi de vil bestemme kursen, sier han til nyhetsbyrået ANSA og sier migrantene kan «glemme Italia».

– Flykter fra helvete

Selskapet som står for driften av skipet, ber europeiske land «opptre med grunnleggende rettigheter i tankene og huske at det er snakk om mennesker som flykter fra helvete».

Tidligere onsdag sa EU at de inntil videre stanser den omstridte operasjonen med å patruljere det sentrale Middelhavet for å redde migranter til sjøs.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer