Issmelting på Grønland fører til høyeste havnivåstigning på 12.000 år

Smeltingen av Grønlands enorme isbreer vil føre til den høyeste havnivåstigningen på 12.000 år, selv om klimaendringene bremses, viser en ny studie.

Smeltingen av grønlandsisen bidrar kraftig til havnivåstigningen, selv om CO2-utslippene kan bremses. Foto: Brennan Linsley / AP / NTB
Smeltingen av grønlandsisen bidrar kraftig til havnivåstigningen, selv om CO2-utslippene kan bremses. Foto: Brennan Linsley / AP / NTB Vis mer
Publisert

Studien som er publisert i tidsskriftet Nature, er den første som på svært grundig vis har rekonstruert Grønlands tap av is gjennom hele holocen-epoken, den geologiske epoken som for 12.000 år siden åpnet for at menneskeheten kunne blomstre.

Ifølge studien som er basert på data fra kjerneboring i den flere kilometer tykke isen og modeller, vil 36.000 milliarder tonn is smelte i de neste ti årene om den globale oppvarmingen fortsetter som nå. Det er nok til å heve havnivået med 10 centimeter.

Fram til slutten av 1990-tallet var grønlandsisen stort sett i balanse ved at den vokste like mye ved snø om vinteren som den tapte i smelting og isbreer som kalver.

Balansen forrykket

Men eskalerende klimaendringer har forrykket denne balansen, og nettotapet renner ut i Nord-Atlanteren.

Grønlandsisen inneholder nok frosset vann til at havnivået ville stige med sju meter om alt smeltet. Men om vippepunktet passeres, og smeltingen ikke lenger kan stanses, vil det trolig likevel ta flere tusen år før all isen smelter.

Et slikt vippepunkt kan komme allerede ved en temperaturstigning på 2 grader over nivået fra før industrialiseringen, sier forskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer