Israelske soldater skal ha stormet sykehus nord i Gaza

Israelske soldater har stormet Kamal Adwan-sykehuset nord i Gaza, melder Gazas helsedepartement. I sør raser kampene videre, og nødhjelpen har stanset opp.

Israelske styrker på Gazastripen tirsdag. Bildet har ikke noe med stormingen av et sykehus nord på Gazastripen å gjøre. Foto: JACK GUEZ / AFP
Israelske styrker på Gazastripen tirsdag. Bildet har ikke noe med stormingen av et sykehus nord på Gazastripen å gjøre. Foto: JACK GUEZ / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Israelske okkupasjonsstyrker stormer Kamal Adwan-sykehuset etter å ha beleiret det og bombet det i dagevis, opplyste en talsmann for helsedepartementet i Gaza tirsdag morgen.

Ifølge departementet har israelske soldater tvunget alle menn og gutter over 15 år, også leger, til å samle seg på plassen utenfor. En del skal ha blitt ført bort for avhør, kun ikledd undertøy.

Talsmannen Ashraf al-Qidra ber Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) om å gripe inn.

ICRC har et spesielt ansvar for å holde oppsyn med at krigsfanger behandles i tråd med Genèvekonvensjonene.

– Som under første verdenskrig

Ifølge FNs nødhjelpskontor blir 65 pasienter behandlet på sykehuset, deriblant tolv barn som får intensivbehandling, og seks nyfødte i kuvøser. Om lag 3000 mennesker skal dessuten ha søkt tilflukt på sykehuset. Alle venter på å bli evakuert ettersom de mangler mat, vann og strøm.

Verdens helseorganisasjon (WHO) vurderer nå å be om hjelp til å evakuere ansatte og pasienter fra sykehuset, opplyser WHOs representant på den okkuperte Vestbredden, Richard Peeperkorn.

Leo Cans, som leder Leger Uten Grensers arbeid i de palestinske områdene, er forferdet over det som skjer.

– Det er det samme scenarioet som ved Shifa-sykehuset, og det samme som skjer på det ene sykehuset etter det andre, sier han til Al Jazeera.

Ifølge Cans jobber leger og andre helsearbeidere under forhold som kan sammenlignes med situasjonen under første verdenskrig.

Det israelske militæret (IDF) hadde tirsdag ettermiddag ennå ikke kommentert opplysningene. Nylig ble det publisert bilder av menn med bare overkropper og bind for øynene knelende på bakken etter å ha blitt tatt til fange av israelske soldater. Flere av dem som senere er sluppet fri, har sagt at de ble slått og nektet vann og mat.

De fleste innbyggere nord på Gazastripen flyktet sørover for flere uker siden, men titusener av mennesker er fortsatt igjen. De er blitt nektet nødhjelp i ukevis, samtidig som helsevesenet ligger i ruiner.

Tre leger drept

I november ble tre leger drept i et israelsk luftangrep mot sykehuset Al Awda, også det nord på Gazastripen. To av dem jobbet for Leger Uten Grenser. Begge ble drept mens de behandlet pasienter.

Både Al Awda og Kamal Adwan har den siste uken vært beleiret av israelske soldater. Sykehusene ligger i nærheten av hverandre ved Beit Lahia nord i Gaza. Så sent som mandag ble en kirurg som jobber for Leger Uten Grenser på Al Awda, såret av et skudd avfyrt utenfor bygningen, ifølge organisasjonen.

– Kollegene våre forteller at snikskyttere har omringet sykehuset og skyter på menneskene på innsiden, skriver Leger Uten Grenser i en uttalelse.

– Rapportene vi får fra Al Awda-sykehuset, er opprivende, og vi er dypt bekymret for sikkerheten til pasientene og kollegene våre, sier områdeansvarlig Rezno Fricke.

– La det være helt klart: Al Awda er et fungerende sykehus med medisinsk personell og mange sårbare pasienter. Å utføre målrettede angrep mot helsearbeidere mens de behandler pasienter er fullstendig forkastelig og rett og slett umenneskelig, fastslår Leger Uten Grenser

AVKLEDD: Israelske styrker skal ha arrestert flere titalls palestinere i Gaza. Reporter: Emma Dalen. Video: X Vis mer

– Krig mot helsevesenet

FNs spesialrapportør for retten til helse, Tlaleng Mofokeng, sa for få dager siden at Israel fører en «krig uten opphør» mot helsevesenet på Gazastripen. Bakgrunnen var at en rekke sykehus ble bombardert av Israel.

– Som praktiserende lege kan jeg ikke forestille meg hva kollegaene mine i Gaza gjennomgår. De jobber mens kollegene deres og deres kjære blir angrepet. Mange er blitt drept mens de behandler pasienter, sa han i en uttalelse publisert av FNs menneskerettskontor.

Gazas helsemyndigheter oppga for en uke siden at over 100 mennesker var drept i angrep i nærheten av Kamal Adwan-sykehuset, som da var beleiret på alle kanter.

– Pasienter, sårede og de som har søkt tilflukt på sykehuset, er grepet av frykt, overveldet av skrekk, sa direktøren for helsedepartementet i Gaza, Munir al-Bursh, til Al Jazeera.

Siden krigen startet 7. oktober og fram til for en uke siden, var det registrert 364 angrep mot helsevesenet i Gaza. Minst 553 mennesker er drept og 729 såret i disse angrepene, ifølge FN.

Stans i nødhjelp – sulten øker

Den siste uken har angrepene fortsatt med full styrke, ikke minst sør på Gazastripen, der hundretusener av mennesker fra Nord-Gaza har søkt tilflukt etter ordre fra Israel. Ifølge FN har leveransen av nødhjelp stanset opp på grunn av de intense kampene. Det betyr at matmangelen og sulten blir enda verre

I Khan Younis, Gazas nest største by, raser det nå kamper i sentrum av byen. Ifølge et øyenvitne er det stridsvogner i gaten der huset til Hamas-lederen Yahya Al-Sinwar ligger.

En eldre palestiner, Tawfik Abu Breika, forteller at stedet der han bor, ble rammet av et israelsk luftangrep uten forvarsel tirsdag. Boligblokken hans og flere andre bygninger ble jevnet med jorden.

– Verdens samvittighet er død, ingen menneskelighet eller noen form for moral. Dette er den tredje måneden vi er rammet av død og ødeleggelse. Dette er etnisk rensing, en fullstendig ødeleggelse av Gazastripen for å forflytte en hel befolkning, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Tirsdag ettermiddag ble det også meldt at en FN-drevet skole nord på Gazastripen er bombet av Israel. Bilder av angrepet er lagt ut på israelske sosiale medier, ifølge Al Jazeera

(©NTB)