Israelske soldater drepte palestinsk lege under raid på Vestbredden

Sørgende bærer Mateen Debaya, som ble drept av israelske soldater i Jenin fredag, til graven. Foto: AP / NTB
Sørgende bærer Mateen Debaya, som ble drept av israelske soldater i Jenin fredag, til graven. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

To palestinere er skutt og drept i et israelsk raid mot flyktningleiren Jenin på den okkuperte Vestbredden. En av dem var lege, ifølge palestinske myndigheter.

– Vi er svært bekymret over den forverrede sikkerhetssituasjonen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og det høye antallet drepte, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kommentar til NTB fredag kveld.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa rullet flere titall israelske militære kjøretøy inn i Jenin i morgentimene fredag. Det utløste kraftige sammenstøt mellom soldatene og militante palestinere i leiren.

Ifølge det palestinske helsedepartementet ble to palestinere skutt og drept, den ene av dem legen Abdullah al-Ahmad som skal ha blitt skutt i hodet utenfor sykehuset i utkanten av leiren.

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh sier til Wafa at Abdullah al-Ahmad ble skutt og drept mens han behandlet sårede.

Det andre offeret, Mateen Debaya, skal ha tilhørt Islamsk hellig krig. Fem andre ble såret under det israelske angrepet. Blant dem var to paramedisinere som ble såret da en ambulanse ble fanget i kryssilden, ifølge Wafa.

En israelsk soldat snakker med bosettere som herjet i en palestinsk by torsdag. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB
En israelsk soldat snakker med bosettere som herjet i en palestinsk by torsdag. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB Vis mer

Dødeligste siden 2015

Hittil i år er over 120 palestinere drept i israelske raid i de okkuperte områdene, noe som gjør dette året til det dødeligste siden 2015.

– Volden må stanse. Sivile må beskyttes, og deres bevegelsesfrihet må respekteres, sier Huitfeldt.

Mange av ofrene har vært ungdommer som protesterte mot soldatene, mens andre har vært tilfeldige sivile. De israelske soldatene har tatt hundrevis av palestinere til fange, og mange er plassert i såkalt administrativ forvaring uten lov og dom.

Det israelske hæren bekrefter at de gjennomførte et raid i Jenin natt til fredag, men uten å gi ytterligere detaljer.

Slo med køller

I en annen palestinsk landsby på Vestbredden, Hawara i utkanten av Nablus, ble innbyggerne angrepet av 70 israelske bosettere fra bosetningen Yitzhar torsdag.

Ifølge Ghassan Daghlas, en palestinsk tjenestemann som følger med på bosetternes virksomhet i området, ble palestinere banket opp, butikker ødelagt og biler stukket i brann. Bosetterne satte også fyr på en park i landsbyen. 22 mennesker ble ifølge Daghlas truffet av steiner, mens et 20-tall ble banket opp.

Amatørvideoer viser unge bosettere med køller som løper gjennom gatene på jakt etter palestinere.

– Den israelske hæren gjorde ingenting annet enn å beskytte dem, sier Daghlas.

Det er uklart hva som utløste spenningen ved Nablus, men militante palestinere i området har den siste tiden stått bak flere veibomber. Samtidig regnes flere av de jødiske bosetterne her for å være svært militante.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer