Israelsk politi drepte palestiner som knivstakk israeler i Jerusalem

Israelsk politi skjøt og drepte en palestinsk mann etter at han knivstakk en sivil israeler ved Damaskusporten inn til Jerusalems gamleby lørdag.

En israelsk politimann holder vakt i nærheten av Damaskusporten til gamlebyen i Jerusalem lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB
En israelsk politimann holder vakt i nærheten av Damaskusporten til gamlebyen i Jerusalem lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det folksomme området i det okkuperte Øst-Jerusalem er ofte åsted for sammenstøt og demonstrasjoner, og det ble også brukt tåregass etter lørdagens angrep.

Ambulansetjenesten Magen David Adom opplyser at en ultraortodoks jødisk mann i 20-årene behandles for stikkskader, og at tilstanden er moderat til alvorlig.

Mannen som ble slutt og drept ved Damaskusporten, fraktes bort fra åstedet lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB
Mannen som ble slutt og drept ved Damaskusporten, fraktes bort fra åstedet lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB Vis mer

Video som sirkulerer på nett, viser tilsynelatende en politibetjent som skyter en palestinsk mann som ligger på bakken. En annen video viser tilsynelatende væpnet politi som hindrer helsepersonell i å nå fram til mannen. Videoene virker autentiske, skriver nyhetsbyrået AP.

Skal etterforskes

Den israelske avisa Haaretz skriver at bilder av hendelsen viser at palestineren blir skutt minst to ganger mens han ligger på bakken.

Israelsk politi har offentliggjort overvåkingsbilder som viser at gjerningsmannen knivstakk en jødisk mann før han forsøkte å stikke en politibetjent, hvorpå han ble skutt og falt i bakken. Ifølge politiet var han en 25 år gammel palestiner fra den okkuperte Vestbredden.

– Politiets årvåkenhet og raske reaksjoner førte til nøytralisering av terroristen, sier politiet, som lørdag kveld opplyste at hendelsen skal etterforskes.

Hyllest

Israels statsminister Naftali Bennet hyller politiet for å ha reagert raskt og besluttsomt «mot en terrorist som prøvde å drepe en israelsk borger».

Israelsk politi undersøker liket av en mann som ble skutt i nærheten av Damaskusporten lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB
Israelsk politi undersøker liket av en mann som ble skutt i nærheten av Damaskusporten lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB Vis mer

Det palestinske utenriksdepartementet omtaler skytingen som en «felthenrettelse».

Den militante palestinske islamistbevegelsen Hamas hyller angrepet som «nytt heltemot», men tar ikke på seg ansvaret for det.

– Fryktelig forbrytelse

Politiets håndtering har også fått kritikk fra israelsk hold.

Israelsk politi fører bort en såret mann etter at en israeler ble knivstukket og en palestiner ble skutt rett utenfor gamlebyen i Jerusalem lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB
Israelsk politi fører bort en såret mann etter at en israeler ble knivstukket og en palestiner ble skutt rett utenfor gamlebyen i Jerusalem lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB Vis mer

Den israelske menneskerettighetsgruppa B'Tselem tvitrer at gjerningspersonen ikke ble nøytralisert, men summarisk henrettet.

– Henrettelsen av en person som ikke lenger utgjør en trussel, er en fryktelig forbrytelse, tvitrer den arabisk-israelske politikeren Aida Touma-Sliman.

Etter hendelsen brukte israelske styrker tåregass for å spre palestinerne som hadde samlet seg ved Damaskusporten. Ifølge Røde Halvmåne ble tre palestinere lagt inn på sykehus som følge av sammenstøtene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer