Dagens spørsmål

Israelsk dokument foreslår å «overføre» Gazas innbyggere til Egypt

I et israelsk regjeringsdokument blir det foreslått å overføre hele Gazastripens sivilbefolkning til Sinaihalvøya i Egypt i forbindelse med krigen.

Palestinere passerer en bygning som er blitt rammet av et israelsk luftangrep i Rafah helt sør på Gazastripen. Byen ligger helt inntil den egyptiske grensen, som i likhet med de israelske grenseovergangene er stengt. Foto: Hatem Ali / AP / NTB
Palestinere passerer en bygning som er blitt rammet av et israelsk luftangrep i Rafah helt sør på Gazastripen. Byen ligger helt inntil den egyptiske grensen, som i likhet med de israelske grenseovergangene er stengt. Foto: Hatem Ali / AP / NTB Vis mer
Publisert

Dokumentet er utarbeidet av Israels etterretningsdepartement. Etter at det ble kjent, har kontoret til statsminister Benjamin Netanyahu forsøkt å tone ned innholdet, samtidig som det har forverret forholdet mellom Israel og Egypt og ført til sterk fordømmelse fra palestinsk hold.

Ifølge Netanyahus kontor er det kun snakk om en «hypotetisk øvelse» og en «prosjektbeskrivelse», men i Egypt har det ført til økt frykt for at Israels plan er å skape en situasjon som gjør at Gazastripens 2,3 millioner innbyggere fordrives over grensen til Egypt.

Dette har ifølge eksperter vært en viktig grunn til at Egypt ikke har villet åpne Rafah-overgangen som går mellom Egypt og den sørlige delen av Gazastripen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer