Israels hær beklager journalistdrap på Vestbredden

Det israelske forsvaret har for første gang sagt unnskyld etter at journalist Shireen Abu Akleh ble drept på den okkuperte Vestbredden for et år siden.

Journalistkolleger rundt det tildekkede liket etter at Shireen Abu Akleh ble skutt og drept på jobb – trolig av en israelsk soldat. På årsdagen beklaget Israels væpnede styrker den amerikansk-palestinske journalistens død. Arkivfoto: Majdi Mohammed / AP / NTB
Journalistkolleger rundt det tildekkede liket etter at Shireen Abu Akleh ble skutt og drept på jobb – trolig av en israelsk soldat. På årsdagen beklaget Israels væpnede styrker den amerikansk-palestinske journalistens død. Arkivfoto: Majdi Mohammed / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Det israelske forsvaret har for første gang sagt unnskyld etter at journalist Shireen Abu Akleh ble drept på den okkuperte Vestbredden for et år siden.

– Jeg tror dette er en anledning for meg til å si at vi er svært lei oss for Shireen Abu Aklehs død, sier forsvarets talsperson, kontreadmiral Daniel Hagari, et intervju med CNN.

– Hun var en godt etablert journalist. I Israel setter vi pris på demokratiet, og i demokratiet verdsetter vi journalistikk og en fri presse høyt. Vi ønsker at journalister skal føle seg trygge i Israel, spesielt krigstid – også om de kritiserer oss, sier Hagari.

Unnskyldningen kom på årsdagen for Abu Aklehs død. Den amerikansk-palestinske ble skutt i hodet mens hun dekket en militæroperasjon i Jenin 11. mai i fjor. Militæret har tidligere innrømmet at det er svært sannsynlig at hun ble skutt av en israelsk soldat.

Den internasjonale journalistorganisasjonen CPJ sa nylig at den ikke har funnet tegn til at Israels væpnede styrker har tatt ansvar for drap på minst 20 journalister de siste to tiårene.

Abu Aklehs arbeidsgiver, Al Jazeera, har beskyldt Israel for å skyte direkte mot henne og andre journalister. De krever at de ansvarlige stilles til rette og har tatt saken inn for Den internasjonale domstolen i Haag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer