Israel anklages for målrettede angrep mot journalister i Gaza

Reportere uten grenser (RSF) ber Den internasjonale straffedomstolen etterforske Israel for drap på palestinske journalister i Gaza.

Over 60 journalister og fotgrafer skal være drept i israelske angrep siden oktober, ifølge RFS. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP
Over 60 journalister og fotgrafer skal være drept i israelske angrep siden oktober, ifølge RFS. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I lys av massakren på journalister i Gaza og de målrettede angrepene som de ser ut til å være utsatt for, ber vi ICCs aktor Karim Khan si tydelig at han prioriterer å belyse de forbrytelsene som er begått mot journalister i Gaza og å straffeforfølge dem, sier RSFs generalsekretær Christophe Deloire.

Minst 66 journalister og fotografer er ifølge RSF drept i israelske angrep i Gaza siden 7. oktober, og den internasjonale journalistorganisasjonen mener at mange av angrepene har vært målrettede.

I henvendelsen til ICC trekker organisasjonen fram sju palestinske journalister som ble drept i slike angrep mellom 22. oktober og 15. desember.

Noen av ofrene ble drept av israelske skarpskyttere, andre i rakettangrep som var rettet mot bilen de kjørte eller huset de bodde i.

– RSF har grunn til å tro at journalistene som er navngitt i denne klagen, var ofre for angrep som kan karakteriseres som krigsforbrytelser, heter det.

– Ifølge informasjon innhentet av RSF kan disse journalistene ha blitt ofre for målrettede angrep fordi de var journalister, heter det videre.

RSF leverte også en klage til ICC 31. oktober med krav om at drapene på sju andre navngitte palestinske journalister måtte etterforskes som mulige krigsforbrytelser.

(©NTB)