Islands president: – Vi forbereder oss på det verste

Søndag kveld holdt den islandske presidenten Gudni Johannesson en tale til folket i Hallgrímskirkja i forbindelse med vulkanutbruddet som truer landet.

Badeanlegget Den blå lagune er evakuert. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
Badeanlegget Den blå lagune er evakuert. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Vi håper på det beste, men forbereder oss på det verste som de ville naturkreftene kan gjøre med oss, sa presidenten.

Presidenten takket deretter Sivilforsvaret og redningsarbeiderne, men også forskerne som undersøker alt av data.

– Kjære innbyggere. Vi vet fortsatt ikke om det blir et utbrudd i Grindavik. Hvis det skjer vil vi håndtere problemet, sa president.

Sivilforsvarets sjef Víðir Reynisson sier til dens islandske kringkasteren RÚV at de vil avgjøre mandag om flere av Grindaviks innbyggere vil få lov til returnere til faresonen etter at en liten gruppe innbyggere fikk returnere for en kort stund søndag.

Roet seg ned

Den seismiske aktiviteten har roet seg kraftig på Island søndag ettermiddag.

Den norske geologen Børge Johannes Wigum, som bor på Island, sa tidligere samme dag til NTB at det fortsatt er det en del skjelv, men det har roet seg.

– Det kan være et forvarsel om at magmaen er på vei opp, sa Wigum.

Oppdaterte reiseråd

Utenriksdepartementet har sendt ut oppdatert reiseinformasjonen til Island etter vulkantrusselen.

– Det er for tiden (nov 2023) høy jordskjelvaktivitet i et område på Reykjanes-halvøya sørvest for Reykjavik og det kan komme et vulkanutbrudd i området i nær fremtid. Badeanlegget Den blå lagune er stengt inntil videre, byen Grindavik er evakuert og det er skader på hus og veier. Veier inn til området er stengt, skriver departementet på sine nettsider.

UD ber nordmenn om å lytte til rådene fra islandske myndigheter, samt følge oppdateringer fra beredskapsmyndighetene, som heter Almannavarnir.

– Island er generelt et trygt land, sikkerheten er generelt på samme nivå som i Norge, understreker de samtidig.

I en epost til NTB skriver UD at de oppfordrer alle reisende til Island registrere seg på reiseregistrering.no eller appen Reiseklar slik at departementet kan nå ut med oppdateringer og viktige beskjeder.

15 kilometer med magma

Tunnelen med magma 800 meter under den lille byen Grindavik er omtrent 15 kilometer lang, skriver Islands meteorologiske institutt.

Magmatunnelen strekker seg fra Kálfellsheiði og sørvest ut i havet utenfor Reykjanes-halvøya. Tunnelen, eller gangen som Wigum kaller den, går rett vest for Grindavik.

Det ble registrert over 880 jordskjelv mellom midnatt og klokken 6 søndag morgen, alle under tre på jordskjelvskalaen.

Selv om dette er roligere enn de foregående nettene, mener forskerne ved det islandske meteorologiske instituttet at et det er stor fare for et vulkanutbrudd på havbunnen.

– Føltes som om bakken skulle åpne seg

Basketspilleren Danielle Rodriguez beskrev hennes og kjærestens avreise fra Grindavik under hasteevakueringen lørdag i en tråd på X/Twitter.

Treningen deres med Grindaviks lag hadde blitt avbrutt av kontinuerlige jordskjelv. De var derfor på vei hjem, til en leilighet cirka 15 minutters kjøring fra Grindavík.

«Jeg har aldri fryktet mer for livet mitt. Bakken begynte å riste så mye at jeg tok tak i bilen og i omtrent 30 sekunder føltes det som om den skulle åpne seg under oss og svelge oss begge,» skriver Rodriguez.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer