Island oppretter faresone etter vulkanutbrudd

Det spruter fortsatt lava fra sprekker i bakken etter et vulkanutbrudd sør for Reykjavik mandag. Folk bes om å holde avstand.

Vulkanen ved Litli-Hrútun som ligger sør for hovedstaden Reykjavík har et pågående utbrudd. Foto: Kristinn Magnusson / AFP) / Iceland OUT
Vulkanen ved Litli-Hrútun som ligger sør for hovedstaden Reykjavík har et pågående utbrudd. Foto: Kristinn Magnusson / AFP) / Iceland OUT Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Islandsk politi har bedt folk om å holde seg unna vulkanen Litli-Hrútur som følge av vulkanutbruddet som begynte mandag kveld.

Vulkanen Litli-Hrútun sør for Islands hovedstad Reykjavik har fått et utbrudd, og det stiger røyk opp. Foto: Jeremie Richard / AFP)
Vulkanen Litli-Hrútun sør for Islands hovedstad Reykjavik har fått et utbrudd, og det stiger røyk opp. Foto: Jeremie Richard / AFP) Vis mer

Alle som bor på den berørte Reykjanes-halvøya, noen mil sør for hovedstaden Reykjavik, bes om å holde vinduer og ventiler lukket på grunn av de farlige gassene fra vulkanen. Likevel strømmer folk til området for å få et glimt av vulkanutbruddet.

Det er etablert en faresone ved vulkanen, da det er mulig at bakken sprekker flere steder eller at lava eller røyk sprer seg raskt i ulike retninger.

Utbruddet er ikke på langt nær så stort som de enorme utbruddene i Holuhraun i 2014 eller Skaftárelda i 1783. Det er tredje år på rad at vulkaner på halvøya har utbrudd.

Utbruddet startet mandag ettermiddag. Foto: Jeremie Richard / AFP)
Utbruddet startet mandag ettermiddag. Foto: Jeremie Richard / AFP) Vis mer

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer