Isbreene på Island krymper kraftig

Isbreene på Island har krympet med 7 prosent siden årtusenskiftet. Det viser en ny studie, der forskerne oppgir global oppvarming som årsaken til utviklingen.

Isbreene på Island minker faretruende. En av landets breer, Okjökull-breen, er alt erklært «død». Her ses en snøkledd fjellkjede i bakgrunnen av Reykjavik. Foto: Solveig Vikene/NTB
Isbreene på Island minker faretruende. En av landets breer, Okjökull-breen, er alt erklært «død». Her ses en snøkledd fjellkjede i bakgrunnen av Reykjavik. Foto: Solveig Vikene/NTB Vis mer
Publisert

Isbreene dekker over 10 prosent av Island. Nedsmeltingen av isbreene har pågått lenge. Siden 1890 har isbreene krympet med nærmere 2.200 kvadratkilometer, eller 18 prosent.

Men den nye studien offentliggjort i det islandske vitenskapstidsskriftet Jökull, viser at nesten en tredel av smeltingen har skjedd siden 2000.

Kan forsvinne helt

Eksperter har tidligere advart om at breene på Island står i fare for å forsvinne helt innen 2200.

Reduksjonen av isbreene de siste 20 årene tilsvarer nesten hele overflatearealet til Hofsjökull, som er Islands tredje største isbre.

– Endringene i breområdet på Island siden 1890 er et klart resultat av klimaendringene, skriver forfatterne av studien.

– Utviklingen har vært ganske likt over hele landet, selv om blant annet vulkanaktivitet har hatt noe si for enkelte breer, legger de til.

Erklært død

I 2014 ble Okjökull-breen, som den første på Island, fratatt sin status som bre. Forskere fant ut at den bare var sammensatt av død is, og ikke lenger beveget seg slik en «levende» isbre gjør.

Nesten alle verdens 220.000 breer mister masse i stadig økende tempo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer