En isbjørn som ved flere tilfeller har kommet nært bebyggelsen i Longyearbyen den siste tiden ble natt til onsdag avlivet. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
En isbjørn som ved flere tilfeller har kommet nært bebyggelsen i Longyearbyen den siste tiden ble natt til onsdag avlivet. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Isbjørn avlivet: - Har vist en helt spesiell atferd de siste dagene

Natt til onsdag avlivet Sysselmannen på Svalbard en isbjørn som ved flere tilfeller har oppsøkt bebyggelsen i Longyearbyen.

Publisert

Isbjørnen ble avlivet i Hanaskogdalen klokken 4.

– Isbjørnen ble avlivet, ikke på grunn av en akutt situasjon, men de siste dagene har denne bjørnen vist en helt spesiell atferd i forhold til å ville trekke mot bebyggelsen Longyearbyen og således utgjøre en fare for folk i byen, sier sysselmann Kjerstin Askholt i en uttalelse.

– Vi har gjort mange forsøk på å løse situasjonen på andre måter enn å avlive bjørnen, men uten å lykkes og uten at bjørnen har respondert som vi ønsket. I en tid på året hvor det er nattemørkt hele døgnet har vi har svært dårlig oversikt. Vi har ikke mannskapsressurser til å passe på befolkningen 24 timer i døgnet framover, påpeker sysselmannen.

Isbjørnen ble første gang oppdaget i Longyearbyen sentrum forrige torsdag. To dager senere ble den igjen observert i byen, før den søndag ble observert ved hyttene i Bjørndalen.

Ved midnatt nyttårsaften ble den igjen observert nær bebyggelsen i Longyearbyen. Sysselmannen rykket derfor ut med alt tilgjengelig mannskap og presset den mot Revneset og Hanaskogdalen hvor den ble avlivet.

– Fordi det ikke har latt seg gjøre å frakte den bort, turte vi ikke lenger ta sjansen på at vi klarte å holde god nok kontroll på den. Vi besluttet derfor til slutt at vi måtte avlive bjørnen. Dette har vi støtte for både i regelverk og i tråd med egen isbjørninstruks, sier Askholt.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.