Iranske utsendinger forlot FNs klimatoppmøte i protest mot Israel

Irans delegasjon på FNs klimatoppmøte Cop28 forlot fredag konferansesenteret i Dubai få timer etter at Israel igjen begynte å bombe Gazastripen.

Deltakere på Klimatoppmøtet i Dubai. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool
Deltakere på Klimatoppmøtet i Dubai. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luftangrepene som ble gjenopptatt fredag morgen, innebærer en slutt på en sju dager lang våpenhvile mellom Israel og Hamas.

Iran mener at israelske utsendinger ikke bør få være til stede på møtene i Dubai fordi det er i strid med «målene og retningslinjene for konferansen».

I en uttalelse fra Irans energiminister Ali Akbar Mehrabian blir det oppgitt at Irans delegasjon har forlatt konferansesenteret, men det står ingenting om hvorvidt delegasjonen har tenkt å komme tilbake.

Uttalelsen er offentliggjort av Irans offisielle nyhetsbyrå Irna.

Det iranske regimet regnes som Israels erkefiende i regionen. Sjiamuslimske Iran har også et anstrengt forhold til regionens sunnimuslimske regimer, blant annet De forente arabiske emirater, som er vertskap for Cop28.

Iran regnes som en støttespiller til Hamas og er også alliert med Hizbollah-militsen i Libanon, som den siste måneden har vært i flere sammenstøt med israelske styrker.

I utgangspunktet var Irans president Ebrahim Raisi invitert til Cop28, men torsdag kveld ble det klart at han ikke ville delta fordi israelske utsendinger var invitert.

I en telefonsamtale mellom Irans og Emiratenes utenriksministre skal Irans utenriksminister ha bedt om en nøye vurdering av Israels tilstedeværelse på bakgrunn av at landet anklages for «krigsforbrytelser og folkemord» i palestinske områder.

.