Jawad Zarif

Irans utenriksminister lurer på om USA mener alvor

Irans utenriksminister lurer på om USA mener alvor med en uttalelse der det hevdes at Iran brøt atomavtalen før den eksisterte.

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif lurer på om Det hvite hus mener alvor når de skriver at Iran brøt atomavtalen før den eksisterte. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix
Utenriksminister Mohammad Javad Zarif lurer på om Det hvite hus mener alvor når de skriver at Iran brøt atomavtalen før den eksisterte. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif var svært kort og tilsynelatende oppgitt da han tirsdag kommenterte USAs påstand:

«Seriøst?» skriver Zarif i en Twitter-melding dagen etter at Det hvite hus kom med denne uttalelsen: «Det er lite tvil om at selv før avtalen fantes, så brøt Irans dens betingelser.»

Det hvite hus har ikke utdypet hvordan det er mulig for Iran å bryte en avtale før den fantes.

I atomavtalen fra 2015 gikk Iran med på å gi internasjonale inspektører innsyn i sitt atomprogram. Landet gikk også med på strenge restriksjoner for lagring av uran og tungtvann, samt for anrikingsgraden på uran for å forsikre verden om at atomprogrammet ikke ble brukt til å utvikle atomvåpen.

Til gjengjeld ble sanksjonene mot Iran opphevet, men etter at USA trakk seg fra avtalen i fjor, har amerikanerne igjen vedtatt harde sanksjoner mot landet.

Iran har truet med å bryte avtalen som følge av sanksjonene, og mandag ble det bekreftet at Iran nå har mer uran på lager enn hva avtalen tillater.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer