Irans påtalemyndighet: Moralpolitiet nedlegges

Moralpolitiet i Iran legges ned, ifølge påtalemyndigheten i landet.

Publisert
Sist oppdatert

Nyheten ble kunngjort av riksadvokat Mohamed Jafar Montazeri lørdag kveld, ifølge de iranske nyhetsbyråene Irna og Isna.

Uttalelsen er gjengitt av nyhetsbyråene AP og AFP. Montazeri kom ikke med flere konkrete detaljer om tidsperspektivet for nedleggelsen.

– Rettsvesenet fortsetter å overvåke atferden på samfunnsnivå, sa lederen for den iranske påtalemyndigheten.

Moralpolitiet har blant annet hatt i oppgave å passe på at iranske kvinner følger strenge regler for hvordan de skal kle seg.

I Iran har det vært store demonstrasjoner mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. Hun ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til de strenge klesreglene for kvinner.

Fredag sa Montazeri at det iranske hijab-påbudet kan bli revurdert og at både rettsvesenet og nasjonalforsamlingen jobber med denne saken.

- Deres brutalitet fortsetter

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har flere ganger uttalt seg kritisk til regimet i landet - og støttet demonstrantene. Han stiller seg kritisk til grepet fra regimet.

Stortingspresiedent Masud Gharahkhani har vært aktiv i Iran-debatten. Foto: Alf Simensen / NTB
Stortingspresiedent Masud Gharahkhani har vært aktiv i Iran-debatten. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

- I Irans gater blir unge mennesker som drømmer om den samme friheten og demokrati som oss drept, slått og fengsla. Regimet har til og med dømt flere demonstranter til døden. Det spiller ingen rolle hva regimet kaller moralpolitiet, deres brutalitet og vold fortsetter, skriver stortingspresidenten i en SMS til Dagbladet.

Saken oppdateres.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer