Brudd på atomavtalen

Iran skal ha brutt atomavtalens grense for lagring av uran

Iran har nå mer anriket uran på lager enn hva atomavtalen fra 2015 tillater, melder det iranske nyhetsbyrået Fars.

Irans president Hassan Rouhani (i midten) har varslet at landet vil bryte atomavtalen trinn for trinn hvis ikke noe gjøres for å lette sanksjonspresset fra USA. Foto: AP / NTB scanpix
Irans president Hassan Rouhani (i midten) har varslet at landet vil bryte atomavtalen trinn for trinn hvis ikke noe gjøres for å lette sanksjonspresset fra USA. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Atomavtalen som Iran inngikk med seks stormakter innebærer at Iran ikke kan lagre mer enn 300 kilo uran med en anrikningsgrad på 3,67 prosent.

Ifølge Fars har Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bekreftet at grensen er brutt, men IAEA selv har ikke bekreftet dette.

President Donald Trump har trukket USA fra avtalen og gjeninnført harde sanksjoner mot Iran. De andre landene, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, har ønsket å opprettholde avtalen, men har ikke kunnet hindre at Irans økonomi er blitt hardt rammet av sanksjonene.

Iranske myndigheter varslet allerede for flere uker siden at de ikke kommer til å overholde avtalen hvis ikke de andre landene gjør mer for at Iran kan fortsette å eksportere olje og ha et fungerende bankvesen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer