Iran: Oberst i Revolusjonsgarden drept i attentat

En oberst i Revolusjonsgarden i Iran ble skutt og drept utenfor sitt hjem i Teheran av væpnede menn på motorsykkel, ifølge den mektige forsvarsenheten.

Dette bildet fra det iranske nyhetsbyrået IRNA viser tilsynelatende familiemedlemmer som gråter ved liket av den drepte obersten i Teheran søndag. Foto: IRNA via AP / NTB
Dette bildet fra det iranske nyhetsbyrået IRNA viser tilsynelatende familiemedlemmer som gråter ved liket av den drepte obersten i Teheran søndag. Foto: IRNA via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

«Elementer tilknyttet global arroganse» er ansvarlige for «terrorhandlingen» som kostet oberst Hassan Sayad Khodayari livet søndag, sier Revolusjonsgarden.

Denne beskrivelsen viser til USA og dets allierte.

Khodayari ble likvidert i et væpnet angrep utført av to motorsyklister i gata Mojahedin-e Eslam i nærheten av parlamentet i Teheran, ifølge Revolusjonsgarden.

De skjøt obersten fem ganger mens han satt i en upansret iranskprodusert bil av typen Kia Pride utenfor sitt eget hjem, melder statlige medier.

«Velkjent i Syria»

Drapet på oberst Khodayari på høylys dag er det mest høyprofilerte attentatet iranske myndigheter har opplyst om siden 2020.

Da ble Israel anklaget for å ha drept Mohsen Fakhrizadeh, som tidligere ledet Irans atomvåpenprogram, i Teheran.

Sikkerhetsstyrker jakter på de mistenkte, ifølge statlige medier, som sier at Khodayari var «velkjent i Syria», uten å utdype.

Revolusjonsgarden beskriver offeret som «helligdommens forsvarer». Det er et begrep som brukes om iranere som kjemper mot IS i Syria og Irak med Revolusjonsgardens elitestyrke Quds.

Angrepsplaner

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet, og iranske medier har ikke oppgitt noe motiv for drapet.

Ifølge den israelske avisa Haaretz var obersten mistenkt for å stå bak iranske planer om å angripe israelske forretningsfolk og diplomater i utlandet

Søndag meldte statlige medier at Revolusjonsgardens sikkerhetsstyrker har pågrepet medlemmer av et israelsk etterretningsnettverk i Iran. De opplyser ikke hvorvidt dette antas å ha noen sammenheng med attentatet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer