Iran: Ny henrettelse etter demonstrasjonene

Iran har gjennomført den andre henrettelsen av noen som har deltatt i demonstrasjonene i landet, opplyser landets myndigheter.

Iran oppgir torsdag å ha gjennomført den andre henrettelsen tilknyttet de omfattende demonstrasjonene i landet de siste månedene. Foto: Middle East Images / AP / NTB
Iran oppgir torsdag å ha gjennomført den andre henrettelsen tilknyttet de omfattende demonstrasjonene i landet de siste månedene. Foto: Middle East Images / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På rettsvesenets nettside Mizan heter det at Majidreza Rahnavard, som ble dømt til døden 29. november for å ha drept to sikkerhetsvakter med kniv og å ha skadd fire andre, ble offentlig henrettet i Mashhad.

På statlig TV er det blitt vist fram video der en mann jager en annen rundt et hjørne, før han står over ham og stikker ham etter at han har falt mot en parkert motorsykkel.

På en annen video kan man se den samme mannen, som myndighetene hevder er Rahnavard, knivstikke en annen like etter. Deretter stikker han av. Ifølge myndighetene ble Rahnavard pågrepet 17. november idet han forsøkte å flykte utenlands.

Mizan identifiserer de drepte som medlemmer av den frivilligbaserte militsen Basij, som har vært sendt ut i flere byer, der de har angrepet og pågrepet demonstranter. I mange tilfeller har folk strittet imot.

Store demonstrasjoner

Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt.

De omfattende aksjonene mot regimet blir omtalt som den største utfordringen mot landets styresett siden den islamske revolusjonen i 1979.

Ifølge organisasjonen Iran Human Rights har minst 488 mennesker blitt drept i demonstrasjonene og mer enn 18.200 pågrepet.

Første henrettelse torsdag

Torsdag gjennomførte iranske myndigheter den første kjente henrettelsen i forbindelse med de omfattende demonstrasjonene mot regimet, da 23 år gamle Mohsen Shekari ble henrettet.

Han skal angivelig ha skadd en sikkerhetsvakt med machete og sperret av en gate i Teheran. Henrettelsen ble møtt med kraftig fordømmelse fra verdenssamfunnet.

Henrettelsene av Shekari og av Rahnavard skjer etter dom i revolusjonsdomstolen i Teheran.

Domstolen er blitt gjenstand for kritikk internasjonalt for å ikke la dem som står tiltalt, velge sine egne advokater eller få innsyn i bevisene mot dem.

Både Rahnavard og Shekari ble dømt for «moharebeh», et begrep som betyr å føre krig mot Gud.

(©NTB)

Mer om