Iran har utnevnt Soleimanis etterfølger

Esmail Qaani overtar som leder for den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet etter Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk droneangrep fredag.

Quds-styrkens ordrer forblir nøyaktig de samme som under Qasem Soleimanis ledelse, understreker Ali Khamenei – her sammen med den nå drepte generalen i en moské i Teheran i 2015. Foto: Irans øverste leders kontor / AP / NTB scanpix
Quds-styrkens ordrer forblir nøyaktig de samme som under Qasem Soleimanis ledelse, understreker Ali Khamenei – her sammen med den nå drepte generalen i en moské i Teheran i 2015. Foto: Irans øverste leders kontor / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Qaani er brigadegeneral og har vært en nær medarbeider av Soleimani og nestkommanderende i Quds-styrken siden 2006.

Valget av Qaani ble kunngjort av Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

62-åringen ble født i Khorasan-provinsen nord i Iran i 1957 og sluttet seg til Revolusjonsgarden som 25-åring.

I likhet med Soleimani utmerket han seg under krigen mot Irak og avanserte raskt i gradene. Begge de to ble såret under krigen som varte fra 1980 til 1988.

Afghanistan

Etter krigen ble Qaani en del av Revolusjonsgardens Ansar al-Mahdi-korps og fikk på 1990-tallet en sentral rolle som leder for operasjoner i Afghanistan og Pakistan.

På slutten av 1990-tallet ble han en del av Quds-styrken, som han i 2006 ble utnevnt til nestleder for.

Qaani ble etter hvert sentral i Irans våpenstøtte til Hizbollah i Libanon, og han skal også ha vært sentral i Irans kontakt med militante sjiamuslimske grupper i Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Våpen og penger

I 2010 ble det avdekket at han var involvert i våpensmugling til Gambia, og han har i en årrekke vært gjenstand for amerikanske sanksjoner, anklaget for våpenstøtte og pengestøtte til organisasjoner på USAs terrorliste.

Qaani er også kjent for å stå Irans øverste leder svært nær, ifølge enkelte kanskje enda nærmere enn forgjengeren Qasem Soleimani.

– Quds-styrkens ordrer forblir nøyaktig de samme som under martyren Soleimanis ledelse, understreket Khamenei da han fredag kunngjorde utnevnelsen av Qaani.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer