Quds-styrkens ordrer forblir nøyaktig de samme som under Qasem Soleimanis ledelse, understreker Ali Khamenei – her sammen med den nå drepte generalen i en moské i Teheran i 2015. Foto: Irans øverste leders kontor / AP / NTB scanpix
Quds-styrkens ordrer forblir nøyaktig de samme som under Qasem Soleimanis ledelse, understreker Ali Khamenei – her sammen med den nå drepte generalen i en moské i Teheran i 2015. Foto: Irans øverste leders kontor / AP / NTB scanpix Vis mer

Iran har utnevnt Soleimanis etterfølger

Esmail Qaani overtar som leder for den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet etter Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk droneangrep fredag.

Publisert

Qaani er brigadegeneral og har vært en nær medarbeider av Soleimani og nestkommanderende i Quds-styrken siden 2006.

Valget av Qaani ble kunngjort av Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

62-åringen ble født i Khorasan-provinsen nord i Iran i 1957 og sluttet seg til Revolusjonsgarden som 25-åring.

I likhet med Soleimani utmerket han seg under krigen mot Irak og avanserte raskt i gradene. Begge de to ble såret under krigen som varte fra 1980 til 1988.

Afghanistan

Etter krigen ble Qaani en del av Revolusjonsgardens Ansar al-Mahdi-korps og fikk på 1990-tallet en sentral rolle som leder for operasjoner i Afghanistan og Pakistan.

På slutten av 1990-tallet ble han en del av Quds-styrken, som han i 2006 ble utnevnt til nestleder for.

Qaani ble etter hvert sentral i Irans våpenstøtte til Hizbollah i Libanon, og han skal også ha vært sentral i Irans kontakt med militante sjiamuslimske grupper i Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Våpen og penger

I 2010 ble det avdekket at han var involvert i våpensmugling til Gambia, og han har i en årrekke vært gjenstand for amerikanske sanksjoner, anklaget for våpenstøtte og pengestøtte til organisasjoner på USAs terrorliste.

Qaani er også kjent for å stå Irans øverste leder svært nær, ifølge enkelte kanskje enda nærmere enn forgjengeren Qasem Soleimani.

– Quds-styrkens ordrer forblir nøyaktig de samme som under martyren Soleimanis ledelse, understreket Khamenei da han fredag kunngjorde utnevnelsen av Qaani.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.