Iran har tvangsreturnert 1 million afghanere

Iran huser flere afghanske flyktninger enn noe annet land i verden, men har i år deportert over 1 million afghanere. De går en utrygg framtid i møte.

En Taliban-soldat sikrer området etter at Kabul mandag ble rammet av nok en veibombe. IS har de siste månedene gjennomført enn rekke angrep i Afghanistan, der halvparten av befolkningen ifølge FN er avhengige av nødhjelp. Foto: AP / NTB
En Taliban-soldat sikrer området etter at Kabul mandag ble rammet av nok en veibombe. IS har de siste månedene gjennomført enn rekke angrep i Afghanistan, der halvparten av befolkningen ifølge FN er avhengige av nødhjelp. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare i løpet av den siste uka i oktober ble over 28.000 afghanere tvangssendt hjem fra Iran, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Hittil i år har over 1 million afghanere returnert fra Iran, og de aller fleste mot sin vilje.

Iran har i år deportert over 1 million afghanere, som vender hjem til en usikker framtid. Landet har fra før 3,5 millioner internflyktninger, og halvparten av befolkningen trues av sult. Foto: AP / NTB
Iran har i år deportert over 1 million afghanere, som vender hjem til en usikker framtid. Landet har fra før 3,5 millioner internflyktninger, og halvparten av befolkningen trues av sult. Foto: AP / NTB Vis mer

– Flertallet ble deportert og returnert til Afghanistan blakke og helt ødelagte, og med behov for helsehjelp, mat og hvile, sier IOMs leder António Vitorino.

Deportasjonene skjer til tross for at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt alle land om å stanse tvangsretur av afghanere.

Masseflukt

300.000 afghanere har flyktet den andre veien siden Taliban grep makten i Kabul i august, og daglig ankommer det nå mellom 4.000 og 5.000 nye afghanske flyktninger, ifølge FN.

Iran huser fra før rundt 3,6 millioner afghanerne, 780.000 registrert og anerkjent som flyktninger. Mange av dem har levd i landet i flere tiår.

Alle afghanske barn i landet får adgang til offentlige skoler, også de som er papirløse, og afghanere får også tilbud om koronavaksine i Iran.

Flyktninghjelpen berømmer Iran for å være blant de beste i verden på inkluderende flyktningpolitikk, men nå sier iranske myndigheter at kapasiteten er sprengt.

Uten støtte

– Vi tar imot våre afghanske brødre nesten uten å få noe støtte fra verdenssamfunnet, påpekte Irans FN-ambassadør Majid Takht Ravanchi nylig.

Hittil i år har over 1 million afghanere returnert fra Iran, og de aller fleste mot sin vilje. Her venter ei jente på å få fylt opp vannkanner i Kabul søndag. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB
Hittil i år har over 1 million afghanere returnert fra Iran, og de aller fleste mot sin vilje. Her venter ei jente på å få fylt opp vannkanner i Kabul søndag. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Vis mer

– I tillegg til å gi dem mat, tak over hodet, medisiner og utdanning, gir vi nå også covid-19-vaksine til flyktningene, til tross for at vi er under alvorlige og ulovlige sanksjoner fra USA, sa han.

Irans innenriksminister Ahmad Vahidi ba i forrige måned afghanere om ikke lenger å komme til landet og sa i et intervju med Teheran Times at «vi har begrenset kapasitet».

Men de som kommer vil «bli behandlet med vennlighet og respekt», la han til.

Forteller om overgrep

Det er slett ikke tilfelle, forteller noen av de afghanerne som er tvangsreturnert til hjemlandet de siste ukene.

– De så ikke på oss som mennesker, sier Abdul Samad, som tidligere jobbet som bygningsarbeider i Iran.

Han forteller at han ble holdt i en overfylt leir ved grensa, der vaktene slo noen av dem som protesterte mot å bli sendt hjem.

– De bandt hendene våre, satte bind for øynene våre og fornærmet oss, sier han.

Overfylt leir

Et 20-tall andre som denne uka krysset grensa ved Islam Qala nær byen Herat i Afghanistan, forteller også om mishandling. De som ikke har penger til å betale sin egen bussbillett over grensa, blir sperret inne i en i overfylt leir, forteller de.

En av de tvangsreturnerte forteller at de ble fratatt mobiltelefonene slik at de ikke kunne dokumentere forholdene de ble holdt under.

– Leiren er overfylt, og folk er svært skitne. De som ikke har penger til å kjøpe mat, får bare noen brødbiter, forteller Majid.

Opplysningene om overgrep er ikke bekreftet fra uavhengig hold, men IOM opplyste i forrige måned at minst 3.200 enslige mindreårige er deportert fra Iran til Afghanistan i år.

Trenger bistand

FN har slått fast at Afghanistan står på randen av en humanitær katastrofe og at over halvparten av landets innbyggere trues av sult.

Iran trenger også bistand fra verdenssamfunnet for å kunne håndtere flyktningstrømmen fra Afghanistan, understreket Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland da han nylig besøkte landet.

– Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra verdenssamfunnet, slo Egeland fast.

– Vi har hørt hjerteskjærende historier fra familier som nylig har ankommet Iran. En flyktning fortalte at de få eiendelene de hadde igjen, ble tatt og huset deres brent fordi de var sjiamuslimer. De ble fortalt at døtrene deres skulle giftes bort til krigere så snart de fyller ti år. De måtte flykte flere ganger i Afghanistan før de nådde Iran, fortalte Egeland.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer