Iran har dømt ytterligere fire demonstranter til døden

En iransk domstol har avsagt fire nye dødsdommer i forbindelse med protestene som har preget landet de siste ukene.

En katt leter etter mat i basaren i Teherans Grand Bazaar, som tirsdag var stengt grunnet en proteststreik mot Irans sjiamuslimske prestestyre. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB
En katt leter etter mat i basaren i Teherans Grand Bazaar, som tirsdag var stengt grunnet en proteststreik mot Irans sjiamuslimske prestestyre. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det er andre runde med dødsdommen i løpet av tre dager mot personer som har deltatt i protestene. Titusener er pågrepet, og rundt 20 personer skal ha blitt tiltalt for lovbrudd som kan medføre dødsstraff, ifølge den Oslo-baserte menneskerettsgruppen Iran Human Rights.

Domstolen som avsa dødsdommene, offentliggjorde tirsdag kveld en melding der den ene av de dødsdømte anklages for å ha «terrorisert mennesker i gaten med et stikkvåpen, satt fyr på en motorsykkel og angrepet et menneske med kniv». I uttalelsen omtales den dømte som «en fiende av Gud».

Søndag avsa iranske myndigheter den første dødsdommen i kjølvannet av protestene, som brøt ut etter at iranskkurdiske Mahsa Amini (22) døde i moralpolitiets varetekt 16. september.

Den dømte anklages for å ha satt fyr på en regjeringsbygning, for å forstyrre ro og orden og for å ha konspirert for å begå lovbrudd mot Irans nasjonale sikkerhet. Vedkommende anklages også for å være «en fiende av Gud».

Fem andre demonstranter er dømt til fengselsstraffer fra fem til ti år for å ha deltatt i ulovlige folkeansamlinger og for å ha brutt nasjonale sikkerhetslover og forstyrret ro og orden. Dommene kan ankes.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer