Iran fastholder dødsdom mot svensk-iraner

Dødsdommen mot svensk-iranske Habib Chaab ble søndag opprettholdt av Irans øverste domstol. Sverige kaller dommen for umenneskelig.

Habib Farjollah Chaab på den første høringen av rettssaken hans i Irans hovedstad Teheran 18. januar 2022. Foto: Majid Azad/AFP
Habib Farjollah Chaab på den første høringen av rettssaken hans i Irans hovedstad Teheran 18. januar 2022. Foto: Majid Azad/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Dødsdommen er en umenneskelig og irreversibel straff, og Sverige fordømmer sammen med resten av EU bruken av den under alle omstendigheter, sier den svenske utenriksministeren Tobias Billström i en uttalelse.

Chaab har levd i eksil i Sverige i en årrekke og er både svensk og iransk statsborger. I oktober 2020 ble han bortført under et besøk i Tyrkia av det som trolig var iransk etterretning.

Ledet separatistgruppe

Bakgrunnen for saken mot ham er at han tidligere var leder for en arabisk-iransk separatistgruppe med forkortelsen ASMLA.

I desember ble han dømt til døden av en lavere domstol etter å ha blitt kjent skyldig i terrorisme.

Høyesterett har nå besluttet å opprettholde dommen, melder nettsiden Mizan, som er tett knyttet til det iranske rettsvesenet.

En måned etter at han forsvant, ble Chaab vist fram på statlig iransk TV. Han påtok seg da ansvaret for et angrep mot en militærparade i byen Ahvaz i september 2018 der 29 mennesker ble drept.

– Tvunget fram

Slike offentlige tilståelser brukes stadig vekk av Iran, men menneskerettsorganisasjoner mener de er tvunget fram med tortur og fester ikke lit til dem.

Chaab er den andre svensk-iraneren som er dømt til døden i Iran.

I 2016 ble Ahmadreza Djalali, en tidligere forsker i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet utenfor Stockholm, pågrepet da han besøkte Iran for å holde en forelesning.

Han anklages for å han samarbeidet med israelsk etterretning. Henrettelsen er inntil videre satt på vent.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer