Iraks folkevalgte krever at landets regjering må kaste ut den USA-ledede militærkoalisjonen som er i landet. Dette bildet fra september viser amerikansk befal under en seremoni på en militærbase i Bagdad. Foto: AP / NTB scanpix
Iraks folkevalgte krever at landets regjering må kaste ut den USA-ledede militærkoalisjonen som er i landet. Dette bildet fra september viser amerikansk befal under en seremoni på en militærbase i Bagdad. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

USA og Irak

Iraks nasjonalforsamling vil kaste USA-ledet styrke ut av landet

Iraks nasjonalforsamling ber landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av Irak. Norge har om lag 70 soldater i landet.

Publisert

– Nasjonalforsamlingen har stemt for å be regjeringen om å avbryte sin forespørsel om hjelp fra den internasjonale koalisjonen til å bekjempe IS, sier nasjonalforsamlingens leder Mohammed Halbusi i en uttalelse søndag.

Resolusjonen ble vedtatt av de folkevalgte to dager etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad.

Ber FN fordømme

Det har ført til en svært spent situasjon i Midtøsten, og Iran har sverget å hevne angrepet.

Det irakiske utenriksdepartementet har også sendt en formell klage til FNs sikkerhetsråd der de ber FN fordømme det amerikanske angrepet som drepte Soleimani. Også flere irakere ble drept i angrepet.

Norge med i kjernegruppe

Irak har bedt verdenssamfunnet om hjelp til å bekjempe ekstremistgruppa IS, og over 60 land, deriblant Norge, har sagt seg villig til å bistå irakerne.

Det norske forsvaret har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i operasjon Inherent Resolve på invitasjon fra irakiske myndigheter. Her er de del av en kjernegruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon.

Den norske styrken består av om lag 70 personer og befinner seg i Anbar-provinsen, der de hovedsakelig driver med opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker. Til sammenligning har USA om lag 5.000 soldater i Irak.

<p>(©NTB)</p>

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.