Inntekt gjennom jobb står for økende del av studenters inntekter

I 2019 tjente norske studenter i snitt 9.950 i måneden fra betalt arbeid, noe som utgjør 53 prosent av de samlede inntektene, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Studenter får stadig en større del av inntektene sine gjennom jobb. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
Studenter får stadig en større del av inntektene sine gjennom jobb. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jobbinntekter sto for 45 prosent av de samlede inntektene til studenter i 2016, mens det i 2019 sto for 53 prosent.

– Dette tyder på at studenter i økende grad ser behov for å spe på inntektene sine ved å jobbe mer ved siden av studiene, både i Norge og i land vi gjerne sammenligner oss med, sier seniorrådgiver Anna-Lena Keute i SSB.

I Finland, Polen og på Island har også studentenes jobbinntekter gått fra å utgjøre rundt 40 prosent av inntektene til over halvparten i samme periode.

Tallene viser også at studentene bruker mer tid på å jobbe enn før. I 2019 jobbet studenter i Norge i snitt 13,7 timer i uken, opp fra 12 timer i 2016.

Leder av Norsk studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund, mener tallene bekrefter at dagens studiestøtte er altfor lav.

– Studenter skal ikke måtte nedprioritere studiene for å få økonomien til å gå rundt. Vi forventer at den nye regjeringen øker studiestøtten og knytter den til 1.5 G. Vi studenter trenger gode, forutsigbare økonomiske rammer. Forventningene til den nye regjeringen er skyhøye – nå må politikerne levere! sier hun til NTB.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer