Innspurten er i gang - usikkert om de kommer i mål

Målet er å få i havn en enighet om statsbudsjettet for neste år i løpet av lørdagen, ifølge SV. Men ingen kan si at partiene som forhandler, faktisk klarer det.

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ankommer Statsministerens kontor i Oslo fredag til budsjettforhandlinger med regjeringspartiene Foto: Martin Solhaug Standal / NTB
SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ankommer Statsministerens kontor i Oslo fredag til budsjettforhandlinger med regjeringspartiene Foto: Martin Solhaug Standal / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Det er veldig vanskelig å si når vi kan bli ferdige, men vi jobber på, sa en nokså ordknapp nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV til NTB lørdag formiddag.

Han var da på vei inn til Statsministerens kontor for å gjenoppta forhandlingene om neste års statsbudsjett. Fristen nærmer seg med stormskritt, og partiene har tilsynelatende en lang vei igjen å gå.

SV har gått inn i forhandlingene med krav om økte skatter, mer omfordeling og mer klimapolitikk. Foreløpig har de ikke klart å få regjeringspartiene langt nok i sin retning.

Fylkesnes kan ikke gå i detalj om innholdet i forhandlingene, men sier at når det blir vanskelig for SV, så er det «når det er stor avstand på rettferdig fordeling, velferd og miljø».

– Det er de tingene det handler om nå, sier han og benekter at tøffe forhandlinger går utover stemningen rundt forhandlingsbordet.

SV: – Grei stemning

– Selv om det er store uenigheter, er stemningen grei nok. Vi kan være langt fra hverandre, men likevel ha grei stemning i forhandlingene, forsikrer Fylkesnes.

Målet er å bli enige om en budsjettavtale i løpet av lørdagen, opplyser han. Men om SV og regjeringspartiene faktisk klarer å nå det målet, er noe helt annet. Partene må ha enigheten klar innen mandag morgen klokka 8.30. Klarer de ikke det, må finansdebatten utsettes.

– Det er ikke godt å vite, men det scenarioet er ingen ønsket situasjon, sier Fylkesnes.

SV-leder Kirsti Bergstø svarer at «det får tiden vise» på spørsmål om partene blir ferdige lørdag.

– Politikken må på plass. Og akkurat nå så er det noen store ting som fremdeles gjenstår, sier hun.

Brenna vikar for Støre

SV må forankre en eventuell budsjettavtale i stortingsgruppa før den kan endelig godkjennes. Forhandlingsdelegasjonene til regjeringspartiene har alle fullmakter.

– Så selv om vi blir enige med dem, så må avtalen først vedtas av stortingsgruppa til SV, understreker Fylkesnes.

Det er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som leder forhandlingene. Kunnskapsminister Tonje Brenna har steppet inn som vikar for statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som torsdag dro til klimatoppmøtet i Dubai.

Verken Vedum eller Brenna gjorde seg tilgjengelig for å gi kommentarer om forhandlingsinnspurten lørdag.

Mer om