Opiod-avhengighet:

Inngår forlik: McKinsey må punge ut milliarder

Konsulentselskapet McKinsey har inngått forlik med fylker, kommuner og skolekretser i USA som mener selskapet bidro til en epidemi av opioid-avhengighet.

Piller med oksykodon, et opioid som brukes til smertelindring. Feil bruk kan føre til avhengighet, noe som er et stort problem i USA. Foto: Keith Srakocic / AP / NTB
Piller med oksykodon, et opioid som brukes til smertelindring. Feil bruk kan føre til avhengighet, noe som er et stort problem i USA. Foto: Keith Srakocic / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som ledd i forlikene har McKinsey gått med på å utbetale til sammen 230 millioner dollar, tilsvarende 2,5 milliarder kroner.

Summen kommer i tillegg til 640 millioner dollar som McKinsey utbetalte i 2021 etter å ha inngått forlik med justismyndighetene i amerikanske delstater.

I tillegg til lokale myndigheter og skolekretser har også urfolksgrupper og foreldre til barn som ble født med abstinenssymptomer, saksøkt McKinsey. De har beskyldt selskapet for å ha gitt legemiddelselskaper råd om hvordan de kunne markedsføre opioid-legemidler på aggressivt vis.

McKinsey nekter for å ha gjort noe ulovlig, men har tidligere erkjent å ikke ha innsett i tilstrekkelig grad skadevirkningene som følge av opioid-misbruk. Etter 2019 skal selskapet ikke ha tatt noen oppdrag for opioid-virksomheter noe sted i verden.

Flere enn 645.000 mennesker døde av opioid-overdoser i USA mellom 1999 og 2021, ifølge amerikanske helsemyndigheter. Tallet omfatter både lovlige og ulovlige opioider.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer