Innfører forbud: – En veldig uheldig praksis

Regjeringen innfører forbud mot eiendomsklausuler som hindrer konkurranse, såkalte negative servitutter. Forbudet vil tre i kraft fra 1. januar.

Regjeringen innfører forbud mot eiendomsklausuler som hindrer konkurranse. Foto: Annika Byrde / NTB
Regjeringen innfører forbud mot eiendomsklausuler som hindrer konkurranse. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Regjeringen endrer regelverket slik at dagligvaregigantene ikke kan hindre hverandre i å etablere seg på diverse eiendommer.

– Jeg synes det er veldig uheldig praksis, spesielt når vi vet at konkurransen i dagligvarebransjen er for dårlig, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til E24.

Dagligvareaktørene kan forby andre å starte butikk ved at en erklæring tinglyses på eiendommen – som hindrer at andre kan åpne butikk i lokalet. Slike sperringer heter på fagspråket negative servitutter. I 2021 kom Konkurransetilsynet fram til at det finnes 372 negative servitutter som kan være til hinder for dagligvarevirksomhet.

– Det er flere ting som gjør det vanskelig for nykommere å være med i konkurransen, og én av dem er tilgang på gode næringsarealer, sier Vestre.

Forbudet blir vedtatt i forskrift etter sommeren og vil tre i kraft fra 1. januar. Butikkjedene stiller seg bak et forbud, skriver nettstedet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer