Innbyggerne i Hongkong kan glede seg over en ekstra pengegave fra myndighetene for å få opp forbruket i kjølvannet av coronaviruset og opptøyene som preget byen i fjor. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB Scanpix
Innbyggerne i Hongkong kan glede seg over en ekstra pengegave fra myndighetene for å få opp forbruket i kjølvannet av coronaviruset og opptøyene som preget byen i fjor. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger

Myndighetene i Hongkong vil dele ut penger tilsvarende 12.000 kroner til alle voksne innbyggere for å motvirke de økonomiske effektene av virus og opptøyer.

Publisert

Målet er å stimulere økonomien og få opp forbruket, opplyste regjeringen i den delvis selvstyrte kinesiske byen onsdag.

Også flere andre krisetiltak ble presentert av finansminister Paul Chan da han holdt sin årlige budsjettale til den lovgivende forsamlingen i Hongkong. Byen er blitt rammet av det nye koronaviruset, etter at fjoråret ble preget av store demonstrasjoner og sammenstøt mellom politi og demokratiforkjempere.

Penger fra himmelen

Å dele ut penger er et svært uvanlig økonomisk krisetiltak som er blitt kalt «helikopterpenger» siden kontanter nærmest drysses over innbyggerne.

Tiltaket er blitt drøftet av økonomer etter at rentene i mange land sank til historisk lave nivåer i kjølvannet av finanskrisen i 2008. Skulle en ny internasjonal krise oppstå, kan det bli vanskelig å bekjempe den med nye rentekutt, siden rentene i utgangspunktet er så lave.

I så fall kan det bli behov for helikopterpenger eller andre nye, utradisjonelle tiltak en rekke steder i verden.

Skattekutt og ny teknologi

I Hongkong er byregjeringens plan å dele ut 10.000 Hongkong-dollar til alle innbyggere over 18 år. Summen tilsvarer omtrent 12.000 kroner. I tillegg foreslår myndighetene skattekutt, økt støtte til fattige familier og satsing på et nytt senter for ny teknologi og elektronikk.

Både reiseliv og andre næringer i Hongkong er blitt påvirket av det nye koronaviruset, som så langt er blitt påvist hos 81 mennesker i det delvis selvstyrte territoriet. To av disse har mistet livet.

Også de store demonstrasjonene i fjor rammet økonomien, og Hongkong er inne i sin verste økonomiske nedtur på minst ti år.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.