Ingen vinner i det chilenske presidentvalget

Presidentvalget i Chile går videre til en ny valgomgang mellom høyrepopulisten José Antonio Kast og venstreorienterte Gabriel Boric i desember.

Det er valg på både president, representantskap og rundt halve senatet. Foto: Esteban Felix / AP / NTB
Det er valg på både president, representantskap og rundt halve senatet. Foto: Esteban Felix / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ingen av kandidatene har fått mer enn 50 prosent av stemmene, og dermed blir det ny valgrunde 19. desember. Etter at stemmene fra mer enn 80 prosent av valglokalene var talt opp, hadde Kast 28 prosent, mens Boric hadde 25 prosent. Bak dem følger fem kandidater.

Høyrepopulisten José Antonio Kast, her med kona Maria Pia Adriasola, lå an til å få 28 prosent da stemmene fra 80 prosent av landets valglokaler var opptalt. Foto: Esteban Felix / AP / NTB
Høyrepopulisten José Antonio Kast, her med kona Maria Pia Adriasola, lå an til å få 28 prosent da stemmene fra 80 prosent av landets valglokaler var opptalt. Foto: Esteban Felix / AP / NTB Vis mer

Målingene før valget har tydet på at mange velgere satt på gjerdet, men det ser ut til at Kast og Boric har overbevist. Det er også valg på alle 155 seter i underhuset i nasjonalforsamlingen og rundt halve senatet.

35 år gamle Boric blir landets yngste president i nyere tid om han vinner.

Han er blant flere studentaktivister som ble innvalgt i kongressen i 2014, etter å ha ledet demonstrasjoner for bedre utdanning. Han er kandidat for den venstreorienterte Verdighetsalliansen (Apruebo Dignidad), som inkluderer kommunistpartiet.

Venstreorienterte Gabriel Boric blir Kasts motstander i desember. Han lå an til å få 25 prosent av stemmene. Foto: Andres Poblete / AP / NTB
Venstreorienterte Gabriel Boric blir Kasts motstander i desember. Han lå an til å få 25 prosent av stemmene. Foto: Andres Poblete / AP / NTB Vis mer

55-årige Kast kommer fra det republikanske partiet, er beundrer av Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet og tilhenger av en nyliberal økonomisk modell. Han stilte også som kandidat i 2017, da han fikk 8 prosent av stemmene.

I valgkampen har han klatret på målingene etter å ha fokusert på konservative familieverdier og angrepet migranter, primært fra Haiti og Venezuela, som han anklager for å være forbrytere.

Valgdeltakelsen synes å være høy; Mange valglokaler har måttet holde åpent etter stengetiden klokka 18 for å ta unna køer.

(©NTB)

SLÅR TILBAKE: Den slovenske sprinteren Eva Urevc slår tilbake mot kritikerne. Video: Løkås/Haarstad Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer