Ingen tegn til at tørken gir seg

Det er fortsatt tørke på Østlandet og Sørlandet, med svært lav grunnvannstand for årstiden og lav vannstand i innsjøer og elver.

Skogbrannfaren på Øst- og Sørlandet vil øke i ukene fremover. Her slokker brannmannskaper en gressbrann på Terningmoen der forsvaret øvde med våpen. Foto: Terje Pedersen / NTB.
Skogbrannfaren på Øst- og Sørlandet vil øke i ukene fremover. Her slokker brannmannskaper en gressbrann på Terningmoen der forsvaret øvde med våpen. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer
Publisert

Samtidig har regnet bedret situasjonen over store deler av Vestlandet.

– Tørken fortsetter å utvikle seg langsomt på Østlandet og Sørlandet, sier Hervé Colleuille, hydrogeolog og seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Lite nedbør de siste månedene har ført til svært lav grunnvannstand og lav vannstand i mange innsjøer og elver på Østlandet og Sørlandet.

Til helgen vil det være fire skogbrannhelikoptre i beredskap i Sør-Norge, tre flere enn vanlig. Skogbrannfaren over hele Sør-Norge har vært ekstremt høy i vår på grunn av lite nedbør, og det er til nå i år registrert nesten 700 skog- og gressbranner, ifølge forsikringsselskapet Skogbrand.

Denne helgen er det varslet stor skogbrannfare på oransje nivå over store deler av Østlandet, men faren vil øke utover våren.

Ingen bedring i sikte

– Det meste tyder på at det blir tørre forhold østafjells de nærmeste to ukene. Det ventes veldig lite nedbør, og i tillegg blir det høyere temperaturer fremover, så situasjonen ser ikke ut til å bedre seg. Med dette øker også faren for skogbrann igjen, sier statsmeteorolog Dina Stabell ved Meteorologisk institutt.

Hvor alvorlig situasjonen blir fremover, avhenger av været. Det må imidlertid komme mye mer regn på Østlandet og Sørlandet om alle de negative effektene av tørken skal avta.

Tomme brønner

– Det har kommet noe nedbør de siste dagene, men vi trenger mye regn over tid for at situasjonen skal komme tilbake til normalen. Grunnvannsnivået er svært lavt og fortsatt synkende i lavlandet på Sør- og Østlandet, sier hydrogeologen.

Tørken har også konsekvenser for båtferdsel, økosystemet, matproduksjon og kraftproduksjon, og kan skape utfordringer for vannforsyningen utover sommeren. Flere vil kunne oppleve tomme brønner. Dette gjelder særlig grunne brønner, som forsyner enkelthusstander og gårdsbruk.

Årsaken til tørken er den nedbørfattige vinteren og våren. Ifølge Meteorologisk institutt har det ikke vært så tørt i mars og april på Østlandet og Sørlandet på 100 år.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer