Ingen helligdager på «feil» ukedag i 2024

Alle røde dager som kan havne på en hverdag, havner på en hverdag i 2024. Dermed blir det mange muligheter for langhelger for ferieglade nordmenn.

Barnetoget 17. mai går foran slottet på en fredag i 2024. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Barnetoget 17. mai går foran slottet på en fredag i 2024. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Det avslører en rask titt på kalenderen for 2024.

Året starter med at 1. januar faller på en mandag, der den i år falt på en søndag. Dermed forlenges juleferien en dag ekstra i forhold til i 2023. Påsken 2024 faller i uke 13, altså slutten av mars, og aprilsnarrene uteblir på landets skoler og arbeidsplasser da 1. april også er 2. påskedag.

Påskeferien blir også tid for klokkestilling. Sommertid i Norge begynner 1. påskedag, 31. mars, og vi skrur tilbake til vintertid 27. oktober.

Fire dager helg i mai

En måned etter påske får man et lite avbrekk midt i uka, da arbeidernes dag 1. mai - eller "offentlig høytidsdag", som den offisielt heter - faller på en onsdag. Den følges av en sedvanlig helligdagstett måned: Kristi himmelfartsdag er torsdag 9. mai, før 17. mai faller på den påfølgende fredagen og etterfølges av pinsen samme helg. Både fredag 17. og mandag 20. mai er da altså helligdager med stengte skoler og butikker.

I 2023 var det riktignok en inneklemt dag med i bildet her - ettersom 17. mai falt på en onsdag og ble etterfulgt av Kristi himmelfartsdag 18. mai. Denne inneklemte dagen mangler i 2024.

Etter dette er det som vanlig ingen røde dager i kalenderen før julefreden senker seg over verden. Julaften faller i 2024 på en tirsdag, og dermed faller 1. og 2. juledag på onsdag og torsdag. Dermed er det en inneklemt dag den 27.

17. mai på lørdag i 2025

I 2025 faller 17. mai på en lørdag, og dermed må mange av landets elever faktisk tilbringe en dag ekstra på skolen. Til gjengjeld kan de få en ekstra inneklemt dag mellom torsdag 1. mai og den påfølgende helgen, takket være den norske kalenderens finurligheter.

Danskene går inn i 2024 en helligdag i manko - store bededag fjerde fredag etter påske ble nemlig avskaffet for å skaffe inndekning til økte forsvarsutgifter. For svenskenes del ryker helligdagen 13. juledag, ettersom den faller på en lørdag, men til gjengjeld faller nasjonaldagen 6. juni på en torsdag.

Amerikanere og briter spikrer stort sett sine helligdager til en ukedag, men mange amerikanere kan få en langhelg i juli - uavhengighetsdagen 4. juli faller nemlig på torsdag.

(©NTB)