Vis mer

- Ingen effekt av fengsel til 1,4 milliarder

En ny rapport konkluderer med at Halden fengsel, som kostet 1,4 milliarder kroner, ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt i dag, skriver Finansavisen.

(upublisert) OpprettetHalden fengsel, som sto ferdig med 251 soningsplasser i 2010, er Norges dyreste og mest moderne fengsel. Effekten politikerne håpet på lar imidlertid vente på seg, viser en fersk evaluering fra Oslo Economics, Tyrilistiftelsen og Sweco.


Forskerne har sammenlignet en rekke høysikkerhetsfengsler i Norge. Det vises til at fengselets «vellykkethet « ikke bare kan avhenge av byggeprosessen, men at soningen skal legge til rette for at de innsatte ikke faller tilbake i gamle spor etter løslatelse.Flere tilbakefall


«Analyser av tilbakefall for hele perioden Halden fengsel har vært i drift viser at løslatte fra Halden har en høyere sannsynlighet for tilbakefall enn gjennomsnittet av andre fengsler med høyt sikkerhetsnivå», står det i konklusjonen i rapporten.


- Men om en kun ser på løslatte etter 2013, har løslatte fra Halden fengsel en lavere sannsynlighet for tilbakefall, kommer det fram.


«Tallgrunnlaget er for lite til å slå fast om effekten på tilbakefall etter 2013 er statistisk signifikant. Vi kan derfor ikke konkludere om soning ved Halden fengsel faktisk påvirker sannsynligheten for tilbakefall», skriver forskerne.


Det pekes også på at driftskostnadene for fengselet er høye sammenlignet med andre fengsler.Frp ikke overrasket


Kriminalpolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen i Frp, sier han ikke er overrasket over konklusjonen fra forskerne, og at han håper at dagens regjering ikke vil bruke Halden som modell når nye fengsler skal bygges.


- Vi trenger forsvarlige tilbud uten luksuriøse bidrag, sier Ellingsen til Finansavisen.


I Halden fengsel har alle innsatte egne rom på 12 kvadratmeter og bad. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.